Ya 180 milletvekiliyle yeni önlemler ya da erken seçim - Azınlıkça
Uncategorized

Ya 180 milletvekiliyle yeni önlemler ya da erken seçim

Ya 180 milletvekiliyle yeni önlemler ya da erken seçim

To Vima gazetesi Pazar günkü sayısında “180 oyla önlemler veyahut seçim” başlığıyla verdiği haberde Yunanistan’ın kreditörleriyle yaptığı müzakerelerde son durumu analiz etti.

Perşembe günü yapılan Eurogrup toplantısında Yunan Maliye Bakanlığı heyetinin karşı karşıya kaldığı “duvardan” sonra, hükümet yeni önlem paketini parlamentodan geçirmeye muhalefeti de dahil etmek istiyor. Aksi takdirde, erken seçim ihtimali açık.

To Vima gazetesinde yayınlanan ve azınlıkça’da yer verilan analize göre ekonomi için müzakerelerin yaza kadar uzatılması ihtimali “çıkmaz” sayılarak ihtimaller arasında yer almıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ise Yunan ekonomisinin bütçe fazlasının gayrisafi yurtiçi hasılanın %3,5 oranında kalması hedefinin yerine getirilebilmesi için 2019 yılı için şimdiden daha 4,5 milyar euro’luk önlemler alınmasını istiyor.

Bu önlemler arasında vergiden muaf tutulacak gelirin 5.000 euro’ya düşürülmesi, emekli maaşlarının kesilmesi, kamu çalışanlarının maaşlarının düşürülmesi ve orta FPA’nın (KDV) %13’ten %15’e çıkartılması yer alıyor.

Hükümet cenahında ise, bir önlem paketinin parlamentodan geçmesi durumunda IMF’nin rolünün sadece teknik düzeyle sınırlı kalmasının sağlanabileceği umudu var. Tabi, hedeflerin yerine getirilmemesi durumunda aktif hale getirilecek “otomatik kesici” uygulamasının da bu şekilde uzatılması gerekecek.

Ancak bu bile zor ve kreditörler Atina’ya dönmek için 2014 yılında Harduvelis’e gönderilen meşhur email’deki gibi teminatlar istiyor.

Maliye Bakanı Efklidis Tsakalotos’un gönderdiği mektup müzakere için iyi bir taban sayıldı, ancak buradan öteye geçilemedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et