Batı Trakya’da kiraz sezonu buruk başladı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da kiraz sezonu buruk başladı

Bölgede etkili olan hava koşulları kiraz sezonunun açılmasını dört gözle bekleyen üreticilerin hevesini kursağında bırakmışa benziyor.

Rodop İli’nin Yaka bölgesinde yetişen “Early burlat” cinsi kirazlar son haftalarda yavaş yavaş satılmaya başladı.

Ancak olumsuz hava şartları bir de geçtiğimiz günlerde bölgede etkili olan dolu, birçok üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı.

ERT Komotini radyosundan gazeteci Maria Nikolau’ya konuşan tecrübeli kiraz üreticisi “Sezonun ilk üç günü kirazları Kavala’dan bir tüccar alıyordu, ancak fırtına sonrası durdu. Ne olacağını merakla bekliyoruz” diyor.

Yaka’nın Sendelli, Ayazma, Eşekçili, Susurköy, Bulatköy, Çepelli, Gebecili köylerinde özellikle de tütüncülüğün yavaş yavaş terk eden birçok tarım üreticisi için kiraz tek gelir kaynağı olmaya devam ediyor.

“RODOP İLİNDE BU YIL KİRAZ ÜRETİMİ DÜŞÜK OLACAK”

Ziraat mühendisi Lazaros Kurokehagias ise ERT Komotini radyosuna yaptığı açıklamada bu yılki kiraz üretiminin düşük olacağını söylüyor.

“Bölgemizde üretilen ‘drakana’ cinsi kirazlar azalmakta çünkü yeni ‘İtalyan’ cinsi kirazlar daha rekabetçi, daha iyi verim ve kalite sunuyor” diyen ziraat mühendisi “bölgede zorlu şartlar altında kiraz yetiştirildiğini” vurguluyor.

Kiraz üreticilerinin geleneksel yöntemlerle kiraz yetiştirdiğini belirten Kurokehagias şunları söyledi:

“Yeni tekniklerle üretim artabilir. Bölge kirazının kalitesi biliniyor. Kirazcılar yeni üretim standartlarını değerlendirebilir”

Son yıllarda Rodop ilinde 15 bin yeni kiraz ağacı dikildi. Eski ve geleneksel cins kirazlar yavaş yavaş yerini yeni cinslere bırakıyor.

Batı Trakyalı kiraz üreticilerinden Hasan Hüsmen de ‘drakana’ kirazının lezzetini anlatırken şu ifadeleri kullanıyor:

“Eskiden ekmekle drakana kirazını yerdik, o derece tatlıydı. O drakana kirazının, bizim drakana kirazımızın, son yıllarda ortaya çıkanlarla hiçbir alakası yok”

Kirazın kilosunun 1.80 ile 2.00 evro’dan satılmaya başlamasının iyi bir başlangıç olduğunu söyleyen kiraz üreticileri “yeter ki böyle devam etsin” diye de eklemeden edemiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Rodop İlinde Tapu Kadastro Bildirim Süresi Uzatıldı

Rodop ilinde mülkiyet sahipleri için önemli bir gelişme yaşandı. Tapu ve kadastro bildirimleri için belirlenen son tarih olan 29 Şubat 2024, vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine uzatıldı. Böylece, birçok kişinin yaşadığı mağduriyetin önüne geçilmiş oldu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Prof Görür'ün İstanbul İçin Olası Deprem Uyarısı Batı Trakya'yı Etkiliyor Mu?

Profesör Dr. Naci Görür’ün İstanbul’da beklenen büyük depremle ilgili uyarıları sonrası akıllara Batı Trakya’da durum ne olur sorusunu getirdi.
Devamını oku...