11 sıra gerileyen Yunanistan’da yolsuzluk arttı - Azınlıkça
Uncategorized

11 sıra gerileyen Yunanistan’da yolsuzluk arttı

11 sıra gerileyen Yunanistan’da yolsuzluk arttı

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2016 raporuna göre Yunanistan’da yolsuzluk artarken, ülkenin en büyük sorunu ise “küçük yolsuzluklar”.

Yunanistan şeffaflık sıralamasında 11 sıra birden gerileyerek 176 ülke arasından 69’uncu sıraya düştü. Halbuki ülke 2015 yılında 11 sıra birden yükselerek 58’inci sıraya ulaşmıştı. Bir başka deyişle Yunanistan ilerleme kaydettiği yolsuzluk konusunda yıllar önceki yerine geri döndü.

Profesör Aggelos Sirigos Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamada “Bir iki yıl öncesine kadar daha büyük yolsuzluk olduğu aşikar. Bu durum başka ülkelerin sıralamadaki yerleriyle de ilişkili. Diğer ülkeler de yerlerinde saymayıp iyileşme kaydediyor olabilir” diyor.

Şeffaf ülkeler listesinin zirvesinde Danimarka ile Yeni Zelanda birlikte yer alırken, bu iki ülkeyi Finlandiya, İsveç ve İsviçre takip ediyor. Son sıralarda ise Yemen, Syriye, Kuzey Kore, Güney Sudan ve Somali bulunuyor.

Profesör Sirigos’a göre Yunanistan’ın en büyük sorunu “küçük yolsuzluklar”, ki bu diğer ülkelerde o kadar yaygın değil. Sirigos kastettiğini ise şöyle izah ediyor: “Hak ettiğin bir şeyin tadını çıkarabilmek için ödemen gerekiyor. Bürokrasi yıllardır yerinde saydığı için vatandaş bu kısır döngüden kurtulabilmek için rüşvet veriyor. Süreçlerin hızlı, net ve sade olması gerekiyor. İngilizlerin ‘bottleneck effect’ dediği şeyden kaçınılmalı”.

Büyük ölçekli yolsuzlukların olduğunu da hatırlatan Aggelos Sirigos “Bu ise daha büyük birine fayda sağlamak için rüşvet alınan durumlardır. Novartis veya Siemens ile ilgili hikayelerde olduğu gibi. Uluslararası Şeffaflık Örgütü tüm bunları dikkate alıyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü baş araştırmacısı Finn Heinrich ise yolsuzluğun uluslararası alanda daha fazla yaygınlaştığını düşünüyor. “Geçen yıla kıyasla, iyileşme gösteren ülkelere nazaran kötüleşme kaydeden ülkelerin sayısı daha fazla” diyen Heinrich “Bu durum endişe verici. Bana göre yolsuzluğa karşı iki önemli silah var: birincisi özgür basın ve ikincisi uyanık bir kamuoyu” diye konuşuyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et