Yunanistan koronaya karşı tüberküloz aşılaması başlatıyor: Kimlere ve nerede aşı yapılacak? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan koronaya karşı tüberküloz aşılaması başlatıyor: Kimlere ve nerede aşı yapılacak?

Yunanistan Sağlık Bakanlığı ilk dalgadan başarıyla çıktığı küresel koronavirüs Kovid-19 salgınının olası bir ikinci dalgasına karşı ülkedeki vatandaşlara tüberküloz aşısı yaptırılması kararı aldı.

Aralarında Batı Trakya’daki Dedeağaç (Alexandroupoli) Hastanesi’nin de yer aldığı Yunanistan genelindeki hastanelerde 1 Haziran tarihinden itibaren koronavirüse karşı tüberküloz aşılaması başlıyor.

Koronavirüs salgınını kontrol altına alarak normalleşme sürecine geçen Yunanistan’da bilim insanları sürü bağışıklığına ağırlık verecek.

Tüberküloz nedir? Öğrenmek için buraya TIKLA

Verem adıyla da bilinen tüberküloz , bakteriyel ve bulaşıcı bir hastalıktır. Halk arasında ince hastalık olarak da bilinmektedir. Mycobacterium tuberculosis mikrobunun neden olduğu uzun seyirli ve granülomatöz karakterde bakteriyel ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Bulaşma yolu, çoğu zaman, bir tüberküloz hastasının çevreye tükürdüğü balgamı ya da öksürdüğünde saçılan basil yüklü damlacıklarla olmaktadır. Daha deyalı bilgi için Vikipedi

Öte yandan Kovid-19 koronavirüsüne karşı dünyada henüz aşı bulunmuş değil.

HANGİ AŞI KULLANILACAK?

“Attikon” Hastanesi araştırmacıları ise gelmesi beklenen ikinci korona dalgası öncesi virüse karşı tüberküloz aşısını (BCG) öneriyor ve aşılama çalışmaları 1 Haziran’da başlıyor.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Evangelos Giamerrollos’un başını çektiği uzmanlardan oluşan ekip Yunanistan İlaç Örgütü’nden (EOF) gerekli onayı aldı.

1 Haziran tarihinden sonra koronavirüs karşı korunma amaçlı tüberküloz aşısı yapılacak. Avustralya, Almanya ve Hollanda da Kovid-19’a karşı bu aşı kullanılmaya başlandı.

Aşının etkin olduğunu gösteren araştırma ise 2017 yılında Attikon Hastanesi araştırmacıları tarafından başlatıldı ve 2020 yılı başlarında tamamlandı.

Araştırma sonuçlarına göre tüberküloz aşısını yaptıranların yüzde 80’inin solunum enfeksiyonuna yakalanma tehlikesinin daha düşük olduğu ortaya çıktı.

AŞI KİMLERE VE NERELERDE YAPILACAK?

Gelecek ay Yunanistan’da başlayacak aşı programına koroner kalp hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve risk grubunda yer alan 50 yaş ve üzeri vatandaşlar katılabilecek.

Aşılar Atina’daki 4 hastanenin yanı sıra Selanik, Patra, Yanya, Dedeağaç, İmathia, Ptolemayida, Nafplio ve Korinthos hastanelerinde yapılacak.

Prof. Giamarellos “aşı yaptıracaklara önce antikor testi yapılacağı ve koronavirüslü olup olmadıklarının belirleneceğini” söyledi.

Daha detaylı bilgi isteyenler 210 74 80 662 numaralı telefona veya www.sepsis.gr internet adresine başvurabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...