Yunanistan’da seçimler hem çok uzak hem çok yakın - Azınlıkça
Uncategorized

Yunanistan’da seçimler hem çok uzak hem çok yakın

Yunanistan’da seçimler hem çok uzak hem çok yakın

Yunanistan’da hükümet yetkilileri erken genel seçim senaryoları her gündeme geldiğinde, seçimlerin hükümetin dört yıllık görev süresi tamamlandığı 2019 yılında yapılacağını söylüyor.

İmerisia gazetesinden İlias Benekos da kaleme aldığı analizinde “son aylarda hükümetin bu konuda verdiği teminatı dikkate alanlar, hiç düşünmeden seçimlerin 2019’da yapılacağı sonucuna varır. Siyasi gündemin yoğun olduğu bir dönemde, kreditörlerle yapılan müzakerelerde ufukta çözüm görülmedikçe ve muhalefet her gün erken seçim konusunu gündeme getirince, Başbakanlık da her defasında ilgili senaryoları yalanlamak zorunda kalıyor” ifadeleri yer alıyor.

Ancak SYRIZA kurmaylarının zaman zaman yaptığı açıklamalarda partinin merkez çizgisinin aksine, gerek seçimler gerekse de referandum aracılığıyla halka başvurabilecekleri ihtimalini açık bırakmaları tabloya dahil edildiğinde, erken seçim senaryolarının neden güncelliğini koruduğu ve giderek arttığı daha da iyi anlaşılıyor.

Tüm bunlar dışında hükümetin yaptığı bazı hamleler, bu senaryoları veya erken seçime gidilmeyeceği teminatı verilmesine rağmen seçim senaryolarını gündemde tutmaya yeterli oluyor. Atamalar, primler, ziyaretler, seçim öncesi dönemi andıran siyasi kutuplaşma, kreditörlere karşı “kahramanca” çıkışlar hatta ve hatta seçim yasasının değiştirilebileceği konusunun gündeme gelmesi bile seçim senaryosunun gündemde kalmasına yetip artıyor.

Devlet Bakanı Hristoforos Vernerdakis’in kamuda sözleşmeli olarak görev yapan 10.000 kişiyi kadrolu personel olarak işe alacağı açıklamalarını duyan en iyi niyetli biri bile bu açıklamalarda seçim havasını sezebiliyor.

SYRIZA’nın son dönemde halkla temasa geçilmesi yönünde aldığı inisiyatifler de hep seçim hazırlığı olarak algılanıyor. Hatta Şubat ayı başlarında Başbakan Aleksis Tsipras’ın konuşma yapacağı bir siyasi miting bile düzenlenmesi gündemde.

Haksızlıkların ortadan kaldırılması ve normale dönüş de hükümet retoriğinin zirvesinde yer alıyor. Başbakan Aleksis Tsipras’ın parlamentodan çiftçilere yönelik açıklamaları, uzun süredir rafta kalmış emekli maaşlarının verilmeye başlanması yönündeki planlar da, SYRIZA’nın toplumun kaybettiği kesimleriyle yeniden temasa geçme yolları olarak görülüyor.

SYRIZA’nın yurtiçinde ND, yurtdışında ise kreditörler ve özellikle de IMF ve Schaeuble’ye karşı oluşturmaya çalıştığı kutuplaşma da, parti seçmenleri arasındaki safları sıklaştırma çabaları olarak algılanıyor ve böylece olası bir gelişmede gerekli hazırlığın olması hedeflendiği değerlendiriliyor.

Analizde ayrıca, kreditörlerle yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda “kahramanca bir çıkış” ihtimalinin de SYRIZA’da görüşüldüğü kaydediliyor.

Seçim yasasının yeniden değiştirilmesinin ve önümüzdeki seçimlerden itibaren derhal geçerli olması konusunun gündeme gelmesi de dikkatlerden kaçmadı. Hükümet cephesinde bir sonraki seçimlerde oransal (nispi) sistemin geçerli olması ve böylece ND’nin seçimleri kazansa bile hükümet kurmakta zorlanmasının sağlanması hedefleniyor.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda ise Yunanistan’da seçimlerin hem çok uzak hem de çok yakın olduğu görülüyor.

İmerisia gazetesinde yer alan analizin Yunanca tam metni BURADA!

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et