Capital Economics: Yunanistan’ın iflas tehlikesi yaz aylarında geri gelecek! - Azınlıkça
Uncategorized

Capital Economics: Yunanistan’ın iflas tehlikesi yaz aylarında geri gelecek!

Capital Economics: Yunanistan’ın iflas tehlikesi yaz aylarında geri gelecek!

Capital Economics Yunanistan’ın geleceği ile ilgili belirsizliğinin devam ettiği öngörüsünde bulunurken, birçok tehlikeyi barındıran yaz aylarının ülkeyi beklediğini kaydetti.

İngiliz ekonomik analiz danışmanlığı şirketi Yunanistan’ın Euro para biriminden ayrılmasının (Grexit) şimdilik yaklaşmakta olmadığını ancak muhtemel sonucun yine de Grexit olacağı yorumunu yapıyor. Şirket IMF ile Avrupalılar arasındaki çekişmenin ise IMF’nin Yunanistan programından ayrılmasıyla noktalanacağı tahminini yapıyor. Capital Economics 2017’de zorlu bir yazın Yunanistan’ı beklediğini dile getirdiği raporunda, ülkenin yüklü kredi borcu taksiti ödemek zorunda kalacağını ve iflas tehlikesinin yeniden canlanacağı iddiasında bulunuyor.

İşte Capital Economics’in Yunanistan ile ilgili öngörüleri:

– Cesaret verici verilere rağmen Yunan ekonomisi hâlâ krizde. Yunanistan’ın Euro Para Bölgesi’nden çıkması yakın bir ihtimal olmasa da muhtemel sonuç bu yönde olacak.

– Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası yılın her çeyreğinde sağlıklı olarak %0,8 oranında büyürken, yine de 2008 yılının başına kıyasla %26 daha düşük. Ekonomik atmosfer endeksi de büyümenin frenleneceğini gösteriyor.

– İşsizlik düşse de hâlâ %23 gibi çok yüksek oranlarda seyrediyor ve maaşlar düşmeye devam ediyor. Hanelerin tasarruf oranı yine negatif oranlarda, bu da tüketim harcamaları ve ödenemeyen kredi borçları açısından olumsuz bir işaret.

– Yunan hükümeti geride kalan yılın vergi yükünü emeklilere prim vererek hafifletmeye çalıştı. Ancak kreditörler buna kızarak cevap verdi ve Yunanistan için kemer sıkmanın geri dönmesi bekleniyor. Ekstra kemer sıkma önlemlerinin alınması gerekecek, ancak hükümetin bunu kabul etmesi imkânsız.

– IMF ile Avrupalı kreditörler arasındaki çıkmazın, IMF’nin Yunanistan programından ayrılarak çözülmesi muhtemel. İflas tehlikesi, Yunanistan’ın yüksek kredi taksitleri ödemek zorunda kalacağı yaz aylarında geri dönecek. Tahvil oranlarının da ani şekilde yükselmesi bekleniyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et