Από τις ακριβότερες χώρες στη βενζίνη η Ελλάδα - Azınlıkça
Uncategorized

Από τις ακριβότερες χώρες στη βενζίνη η Ελλάδα

Yunanistan benzinin en pahalı olduğu Avrupa ülkelerinden

Yunanlı sürücüler benzini en pahalıya satın alan Avrupa vatandaşları arasında yer alıyor.

Από τις ακριβότερες χώρες στη βενζίνη η Ελλάδα

Aπό τις υψηλότερες τιμές βενζίνης στην Ευρώπη πληρώνουν οι ‘Ελληνες οδηγοί, που μπορεί να φλέρταραν με τις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια ήδη από τον προηγούμενο χρόνο -η Ελλάδα ήταν το 2016 η τέταρτη πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε.- φέτος όμως ίσως και να κατακτήσει το βάθρο.

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αμόλυβδη κατά 3 λεπτά το λίτρο από το 0,67 λεπτό στο 0,70 λεπτό ανά λίτρο, που τέθηκε σε εφαρμογή από 1/1/2017 σε συνδυασμό με την ελαφρά άνοδο στις διεθνείς -προ φόρων- τιμές της βενζίνης έφερε τις τιμές στα πρατήρια κάπου ανάμεσα στο 1,50 με 1,65 ευρώ, με τα νησιά, τα οποία παραδοσιακά έχουν τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα αστικά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα, να πλησιάζουν τα 2 ευρώ/λίτρο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αμοργού, όπου η τιμή της αμόλυβδης άγγιξε τα 1,91 ευρώ – και της σούπερ αμόλυβδης το 1,99 ευρώ/λίτρο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), το ποσοστό συμμετοχής των φόρων στην τελική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 4/1/17 στο 67,28% από 66% στις 19/12/16 (στοιχεία της Κομισιόν) και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Με το μερίδιο των φόρων στο 67,28% η Ελλάδα σκαρφαλώνει στη πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά στην φορολογική επιβάρυνση, μαζί με την Ολλανδία, ξεπερνώντας και την Ιταλία. Δεν αποκλείεται δε η ώθηση από τους φόρους να την φέρει και στην πρώτη θέση της ακρίβειας, όσον αφορά στις τελικές τιμές.

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία τηςΕυρωπαϊκής Ενωσης, της 19ης Δεκεμβρίου 2016, η τελική τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα ήταν η τέταρτη ακριβότερη μετά την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Δανία, κατάταξη που μπορεί να έχει ανατραπεί μετά τις πρόσφατες φορολογικές επιβαρύνσεις στη χώρα μας.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et