Batı Trakyalı hayvan besicileri ‘bürokrasi’ yüzünden tazminatlarına kavuşamıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalı hayvan besicileri ‘bürokrasi’ yüzünden tazminatlarına kavuşamıyor

Batı Trakyalı hayvan besicileri ‘bürokrasi’ yüzünden tazminatlarına kavuşamıyor

Batı Trakya’nın da içinde yer aldığı Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti’ndeki hayvan besicileri bürokrasi nedeniyle tazminat paralarını alamadığını söylüyor.

Azınlıkça’nın haberine göre hayvan besicileri 2019 yılı tazminat paralarının bürokrasiye takıldığını belirterek, sorunun çözülmesi ve paralarına kavuşabilmeleri için Tarımsal Kalkınma Bakanı’ndan olaya el atmasını istiyor.

Hayvan besicileri tarafından kaleme alınan mektupta, tazminat paralarının ödenmesi için hayvan besicilerinin vergi ve sosyal sigorta ödemeleriyle ilgili yükümlüklerini yerine getirdiğine dair belge istendiği ancak oldukça zorlu bir yılı geriden bırakan çok sayıda hayvan besicisinin bu evrakları alamadığı ifade ediliyor.

Hayvan besicileri dernekleri tarafından kaleme alınan mektubun önemli noktaları şöyle:

«Με την ΚΥΑ 2603/260091/14-10-2019 (ΦΕΚ 3868/τ.Β/21/10/19) “Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2019”, μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα πληρωμής του παραπάνω προγράμματος, από την οικονομική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, στις οικονομικές υπηρεσίες των περιφερειών.

Τους κτηνοτρόφους φυσικά δεν τους απασχολεί, ποια θα είναι η υπηρεσία που θα καταβάλει την οικονομική αποζημίωση για την εκκαθάριση του ζωικού τους κεφαλαίου, αρκεί να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουν να το αντικαταστήσουν ή να αποσβέσουν μέρος της ζημιάς που υπέστησαν.

Δυστυχώς η καθυστέρηση πληρωμής των αποζημιώσεων είναι γεγονός. […]

Επειδή με βάση τη νέα ΚΥΑ, η πληρωμή των αποζημιώσεων του προγράμματος από τις περιφέρειες, γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι οικονομικές υπηρεσίες των περιφερειών ζητούν τώρα πια, για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της αποζημίωσης, φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα των δικαιούχων κτηνοτρόφων.

Δηλαδή, σε κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν σε περιοριστικά μέτρα (καραντίνα), σε ολική ή μερική σφαγή του ζωικού τους κεφαλαίου, σε πολλές περιπτώσεις πολλούς μήνες πριν, ακόμη κι άνω του έτους κι ενώ οι κτηνοτρόφοι σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν μερική ή πλήρη απώλεια του εισοδήματός τους, ζητούν να είναι φορολογικά κι ασφαλιστικά ενήμεροι. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

[…] Όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι δε φημίζονται για το εύρος των πρωτοβουλιών κι ενεργειών τους κι εν τέλει δε φτιάχνουν τους νόμους, αλλά τους εφαρμόζουν ερμηνεύοντάς τους. Αυτοί που τους φτιάχνουν και τους ψηφίζουν είναι οι πολιτικοί. Όταν ο νόμος ή το πνεύμα του δε γίνεται κατανοητό  πλήρως, οι πολιτικοί πρέπει να παρεμβαίνουν δίνοντας γραπτές διευκρινιστικές κατευθύνσεις. Όταν μάλιστα ο νόμος αυτός είναι άδικος ή ελλιπής ή υπερβολικός, τότε οι πολιτικοί πρέπει πάλι να παρεμβαίνουν διορθώνοντας ή αλλάζοντάς τον. […] Η κτηνιατρική υπηρεσία της ΑΜΘ, ενημέρωσε άμεσα κι εγγράφως το ΥΠΑΑΤ, για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές στη διαδικασία πληρωμής και πρότεινε λύσεις, όπως λογικά θα έχουν κάνει και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των άλλων περιφερειών. Σιγή ασυρμάτου, καμία απάντηση, ενοχή σιωπή!

Αν η πολιτεία θέλει την αρμονική συνεργασία των κτηνοτρόφων σε θέματα ζωονόσων, πρέπει πρώτα εκείνη να είναι φερέγγυα απέναντί τους και κατόπιν να απαιτεί! 

Στην περιφέρεια της ΑΜΘ, δεν έχει αποζημιωθεί μέχρι σήμερα κανένας κτηνοτρόφος, για ζημιές του 2019, ενώ υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες, ακόμα κι από το 2018! […]». 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.