Müslüman azınlık okulları Ortodoksların ‘Üç Aziz’ yortusundan muaf tutulmalıdır - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Müslüman azınlık okulları Ortodoksların ‘Üç Aziz’ yortusundan muaf tutulmalıdır

Müslüman azınlık okulları Ortodoksların ‘Üç Aziz’ yortusundan muaf tutulmalıdır

Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği  Yunanistan’da okul bayramı sayılan “Tris İerarhes” (Üç Azizler) yortusunun azınlık okullarında kutlanmamasını istedi.

Eğitim Bakanı Niki Kerameos’a gönderilen mektupta “30 Ocak’taki Üç Azizler dini yortusu öncesi, çocukları (Batı) Trakya’daki Azınlık Okulları’nda öğrenim gören ailelerin duydukları endişe” dile getiriliyor.

“Azınlık okullarındaki çocukların tamamın Müslüman olduğu ve 2018 yılına kadar Üç Azizler Yortusu’nun kutlandığı 30 Ocak’ın azınlık okullarında tatil olduğu” hatırlatılan mektupta 2018 yılı Ocak ayında bu yortunun okullarda nasıl kutlanması gerektiği konusunda azınlık okullarına da genelge gönderildiği, bu gelişmeye ailelerin tepki gösterdiği ve böylece 30 Ocak 2019 tarihinde azınlık okullarında kutlama yapılmadığı ve okulların tatil olduğu” belirtiliyor.

Mektubun son bölümünde ise azınlık okullarındaki çocukların Müslüman olduğu ve Üç Azizler Yortusu’nun dini bir yortu olduğu gerekçesiyle 30 Ocak tarihinde Batı Trakya’daki azınlık okullarında tören düzenlenmemesi ve bu tarihte derslerin yapılması talep ediliyor.

Mektubun Yunancasında konuyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor:

Ο Σύλλογος μας και όλα τα μέλη του, σεβόμαστε και δεχόμαστε όλες τις θρησκείες και δόγματα που αναγνωρίζονται επίσημα από το Κράτος και συμφωνούμε απόλυτα με το άρθρο 9 του ΕΣΔΑ για την ελευθερία σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας, όμως, ενόψει της αργίας της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών που γιορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου του κάθε έτους, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας την ανησυχία των γονιών, τα παιδιά των οποίων φοιτούν στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης, εξαιτίας της πρακτικής τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, οπότε με το με αριθ. πρωτ. Φ8>2/23.7/794/29 Ιανουαρίου 2018 έγγραφό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με την υπογραφή του κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, στάλθηκε οδηγία στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης για το πώς θα γιορτάσουν τα παιδιά που φοιτούν στα μειονοτικά σχολεία την θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών, παρόλο που τα παιδιά στα Μειονοτικά Σχολεία είναι όλα ανεξαιρέτως   Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και ενώ μέχρι το έτος 2018 η ημερομηνία αυτή, ήτοι η 30η Ιανουαρίου, ήταν αργία και για τα Μειονοτικά Σχολεία.

Μετά από το αναφερόμενο έγγραφο του κ. Παναγιώτη Κεραμάρη σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στα Μειονοτικά Σχολεία και στις 30 Ιανουαρίου του έτους 2019 τα Μειονοτικά Σχολεία ήταν σε αργία και δεν έγιναν εορτασμοί, όπως οριζόταν στο με αριθ. πρωτ. Φ8>2/23.7/794/29 Ιανουαρίου 2018 έγγραφο.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, να καταργήσουν την αργία αυτή με το με αριθμό πρωτ. Φ1/3495/ΓΔ4 έγγραφό τους από τις 10/01/2020, μας χάρισε ιδιαίτερη ανακούφιση και χαρά και τους ευχαριστούμε θερμά, αλλά έπρεπε να εξαιρεθούν από τις εορταστικές εκδηλώσεις τα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης, όπου φοιτούν τα παιδιά της Μειονότητας και είναι όλοι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ στο θρήσκευμα.

Επειδή στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης φοιτούν παιδιά της Μειονότητας, τα οποία είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

Επειδή η εορτή των Τριών Ιεραρχών είναι θρησκευτική εορτή.

Ως Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Θράκης και ως γονέας, ζητάμε να μην πραγματοποιούνται εκδηλώσεις την 30η Ιανουαρίου στα Μειονοτικά Σχολεία  και ζητάμε να τηρηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας και αυτό να κατοχυρωθεί με απόφασή Σας. 

Δηλώνουμε ότι είμαστε σε διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στο θέμα αυτό .

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et