Rıdvan Ahmet’i gerekli vasıfları olmayan kişiye ihale vermekle suçladılar - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Rıdvan Ahmet’i gerekli vasıfları olmayan kişiye ihale vermekle suçladılar

Rıdvan Ahmet’i gerekli vasıfları olmayan kişiye ihale vermekle suçladılar

Yunanistan Diplomalı Topoğraflar Birliği Kozlukebir (Arriana) Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet’i “topoğrafik harita projesini gerekli vasıflara sahip olmayan bir topoğrafa doğrudan ihale etmekle” suçluyor.

Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet’e hitaben alınan ve yetkili kurumlara da iletilen mektupta derneğe konuyla ilgili son günlerde şikayet yağdığı belirtilirken, “ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΚΟΤΟΜΩΝ” adlı topoğrafik harita projesinin yasalara göre gerekli vasıflara sahip olmayan bir topoğrafa ihale edildiği öne sürülüyor.

Mektupta ayrıca bir projeyi ihale açmadan doğrudan bir kişi veya işletmeye ihale etme konusunda izlenmesi gereken süreç de anlatılırken, yasaların 20 bin evro’nun  (FPA hariç) altındaki sözleşmeleri doğrudan ihale etme hakkı tanıdığı kaydediliyor.

Teknik ve bilimsel hizmetler için ise bir projenin doğrudan ihale edilebilmesi için kriterleri karşılayan en azından üç uzmanın listeye yazılması ve gerçekleştirilecek elektronik kura ile aralarından birinin seçilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Yunanistan Diplomalı Topoğraflar Birliği açıklamasında gerekçelerini sıraladıktan sonra Rıdvan Ahmet’ten ilgili kararı iptal etmesini talep ediyor.

Aşağıda derneğin mektubunun Yunanca tam metni ile Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet’in imzasını taşıyan ilgili karar bulunuyor:

ΠΡΟΣ : κ. Αμέτ Ριτβάν, Δήμαρχο Αρριανών

Κοιν. : κ. Γιώργο Στασινό, Πρόεδρο ΤΕΕ
ΕΑΑΔΗΣΥ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων), Δ/νση Συντονισμού και ελέγχου, Τμήμα Ελέγχου, Λεωφ. Κηφισίας 7 Αθήνα
Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης
Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου Νομός Ροδόπης
κ. Δημήτριος Λουρίκας, Πρόεδρο Περιφ. Τμήματος Θράκης ΤΕΕ

ΘΕΜΑ : Μη σύννομη ανάθεση Τοπογραφικών Μελετών

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

τις τελευταίες ημέρες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών έχει γίνει αποδέκτης πλειάδας διαμαρτυριών μελών του σχετικά με την απόφαση σας για απευθείας ανάθεσης με ΑΔΑ: 6Κ18ΩΨΣ-ΣΕΒ «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΚΟΤΟΜΩΝ» σε πτυχιούχο που δεν έχει, σύμφωνα με τον νόμο, τα απαραίτητα προσόντα.

Σύμφωνα με την περιγραφή της απόφασης, οι εν λόγω εργασίες αποτελούν Μελέτη Δημοσίου Έργου και συγκεκριμένα Τοπογραφικές Μελέτες (Κατηγορία 16 – Γεωδαιτικές, Φωτογραμμετρικές, Χαρτογραφικές, Κτηματογραφικές και Τοπογραφικές – Π.Δ. 541/1978).

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, λήφθηκαν υπόψη οι διατάξεις του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) όπως αυτός ισχύει , του Ν. 3582/2010 («Καλλικράτης») και του Ν. 4412/2016 (και ιδιαιτέρως του άρθρ. 118).

Παρά, όμως, την υπαγωγή των ανωτέρω εργασιών στις προαναφερόμενες διατάξεις νόμων, η συγκεκριμένη ανάθεση δεν περιήφθη του προγενέστερου τύπου της ηλεκτρονικής κλήρωσης κατά τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 και κυριώτερον ο ανάδοχος δεν φέρει την επαγγελματική ιδιότητα του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού, η οποία θα κάλυπτε την ελάχιστη προϋπόθεση της ανάληψης των εν λόγω εργασιών από μια ειδικότητα επιφορτισμένη σύμφωνα με τον Νόμο προς τούτο.

Ειδικότερα:

Α. Σύμφωνα με το άρθρο 118 Ν. 4412/2016 απευθείας ανάθεση επιτρέπεται σε συμβάσεις των οποίων η εκτιμώμενη αξία είναι ίση ή κατώτερη των 20.000€ (χωρίς ΦΠΑ) τηρουμένης της κάτωθι διαδικασίας: 

  • Η απόφαση της απευθείας ανάθεσης δημοσιεύεται στο ΚΗΔΜΗΣ (ά. 66 Ν. 4412/2016)
  • Η απόφαση για την απευθείας ανάθεση περιέχει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ όλα τα κάτωθι στοιχεία, αλλιώς η σύμβαση είναι ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ ΑΚΥΡΗ:
  • Επωνυμία και στοιχεία επικοινωνίας της αναθέτουσας αρχής
  • Περιγραφή του αντικειμένου της σύμβασης
  • Αναφορά της αξίας της σύμβασης
  • Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του φορέα στον οποίο ανατέθηκε η σύμβαση,

ενώ για την παροχή τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, η κάθε αναθέτουσα αρχή προκειμένου να προβεί στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης δημοσιεύειμία φορά κατ’ έτος και για διάστημα είκοσι ημερών, πρόσκληση για την κατάρτιση καταλόγων ενδιαφερομένων ανά κατηγορίες έργων/μελετών. Στην πρόσκληση, η αναθέτουσα αρχή μπορεί να ζητεί από τους ενδιαφερόμενους να πληρούν απαιτήσεις ειδικής τεχνικής ικανότητας, για την εγγραφή τους στους καταλόγους. Στους καταλόγους εγγράφονται τουλάχιστον τρεις (3) ενδιαφερόμενους, διαφορετικά ο κατάλογος δεν ισχύει.

Για την επιλογή του αναδόχου διενεργείται δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση από επιτροπή που ορίζεται από την αναθέτουσα αρχή, μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο. Η σύμβαση υπογράφεται με τον ανάδοχο που αναδεικνύεται με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής κλήρωσης. Για την υπογραφή της σύμβασης απαιτείται σχετική αναγγελία του αποτελέσματος της ηλεκτρονικής κλήρωσης και των στοιχείων της σύμβασης (ποσό σύμβασης, ανάδοχος κ.λπ,), η οποία αποστέλλεται προς δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε. δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από την υπογραφή. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης αποτελεί το ανώτατο όριο της συμβατικής αμοιβής του αναδόχου. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο ανάδοχος διαγράφεται υποχρεωτικά από τον κατάλογο της ηλεκτρονικής κλήρωσης και δεν συμμετέχει στις επόμενες κληρώσεις του έτους.

Με βάση την παρούσα διάταξη μπορούν να ανατεθούν από κάθε αναθέτουσα αρχή κατ’ έτος, μία ή περισσότερες συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) των πιστώσεων της αναθέτουσας αρχής κατ ‘ έτος, για ανάθεση συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών επιστημονικών υπηρεσιών, αντίστοιχα.

Συμβάσεις που συνάπτονται κατά παράβαση των διατάξεων της περίπτωσης αυτής είναι άκυρες και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Β. Λαμβάνοντας υπόψη

  1. Τις διατάξεις του Ν. 4663/1930
  2. Τις διατάξεις του Β.Δ. 769/1972
  3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 318/1994
  4. Τις διατάξεις του Ν. 2916/2001
  5. Τα έγγραφα του ΤΕΕ με αρ. πρωτ. 26134/09 της 10.5.2010, 20955 της 27-7- 2010 και 11255 της 21-04-2010
  6. Το έγγραφο του Γεν. Γραμματέα ΥΠΕΚΑ ΔΤΕ/β/34285/735 της 24-9-2010
  7. Την με αρ. 451/2010 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
  8. Τις διατάξεις του Ν. 4254/2014 και πλέον σύμφωνα με την υπ’ αρ. 267/2016 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τα όσα αναλύονται στο διατακτικό της, είναι ξεκάθαρο και χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι αποκλειστικό δικαίωμα σύνταξης εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων μέχρι την έκδοση των Π.Δ. που προβλέπονται από τον Ν. 4254/2014, έχουν οι Διπλωματούχοι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί και οι Διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί των Πολυτεχνικών Σχολών. Συνεπώς κάθε πράξη η οποία έχει συντελεστεί με τοπογραφικό διάγραμμα συνταγμένο από μη έχοντα το δικαίωμα σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να ανακληθεί αυτοδικαίως
  9. Το ΠΔ 99/2018, σύμφωνα με το οποίο Τοπογραφικές Μελέτες δύναται να εκπονούν Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί και Πολιτικοί Μηχανικοί.

Εν προκειμένω, οι ανατεθείσες εργασίες αφορούν εργασίες που περιλαμβάνονται στις Τοπογραφικές Μελέτες, οι οποίες εντάσσονται στον ευρύ κύκλο του επαγγελματικού αντικειμένου των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, ειδικότητα η οποία δεν υφίσταται στο πρόσωπο του αναδόχου, γεγονός το οποίο καθιστά άμεσα την εν λόγω ανάθεση άκυρη και μη νόμιμη, καθώς αντιτίθεται ευθέως στα όσα έχουν κριθεί τόσο νομολογιακά όσο και σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.

Για τους λόγους αυτούς

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

  1. την άμεση λήψη μέτρων για την ανάκληση της απόφασης για απευθείας ανάθεσης με ΑΔΑ: 6Κ18ΩΨΣ-ΣΕΒ «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΚΟΤΟΜΩΝ»
  2. τη συμμόρφωση της Υπηρεσίας σας στα οριζόμενα στο ΠΔ 99/2018
  3. την παράλειψη στο μέλλον αναλόγων ενεργειών, ήτοι την απευθείας ανάθεση μελετών χωρίς την τήρηση των νομίμων διαδικασιών για την εκπόνηση εργασιών, όπου περιλαμβάνονται Τοπογραφικές Μελέτες από ειδικότητες Μηχανικών, πέραν των Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και των Πολιτικών Μηχανικών, άλλως επιφυλασσόμεθα για την αναζήτηση των ευθυνών που προκύπτουν για την Υπηρεσία σας εκ της μη συννόμου ενέργειάς της.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                         Η Γεν. Γραμματέας
Μιχάλης Καλογιαννάκης      Ελεονώρα Δημαλέξη

Rıdvan Ahmet’i gerekli vasıfları olmayan kişiye ihale vermekle suçladılar

 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.