Sadece Batı Trakya’da üreyen Mısır Akbabası tehlikelerle karşı karşıya - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sadece Batı Trakya’da üreyen Mısır Akbabası tehlikelerle karşı karşıya

misir akbabasi 1

Küçük akbaba olarak da bilinen Mısır akbabası üremek için Batı Trakya’nın beş bölgesine geliyor.

Bu nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan nadir kuş hakkında ornitolojist Dimitris Vavilis Atina Haber Ajansı’na konuştu.

“Mısır akbabası Avrupa’nın en küçük ve tek göç eden akbabası” diyen Vavilis “Mart ortalarında Yunanistan’a ulaşan bu kuş Eylül ayı başlarında ülkemizden ayrılıyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan Mısır Akbabası sadece Meteora, (Batı) Trakya ve İpiros’ta Arnavutluk sınırlarında görülebilir. 1980’li yıllarda Meteora’da 50’inin üzerine Mısır akbabası çifti bulunuyordu” ifadelerini kullanıyor.

Aynı bölgede 2019 yılında sadece iki erkek Mısır akbabasının görüldüğünü anlatan ornitolojist Vavilis doğaya atılan zehirli yiyeceklerin bu hayvanların en büyük düşmanı olduğunu belirtirken “Zehirli yiyecekleri yiyerek ölen hayvanları yiyen bu akbaba da zehirleniyor” şeklinde konuşuyor.

Hatırlanacağı üzere Batı Trakya’da Evros’un Demirören (Sidiro), Sofulu (Soufli), Pilea ve Rodop ilinin Şapçı (Sapes) ve Yassıköy (İasmos) bölgelerine yerleştirilen levhalarda bu türüne ender rastlanan yırtıcı kuş hakkında bilgilere, maruz kaldığı tehditlere ve korunması için insanların yapabileceklerine yer veriliyor.

Yunanistan’da beş çift Mısır Akbabası bulunurken, bunlardan dördünün Batı Trakya bölgesinde bulunduğu belirtiliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.