Brezilya’da öldürülen Yunan Büyükelçi Amiridis kimdir? - Azınlıkça
Uncategorized

Brezilya’da öldürülen Yunan Büyükelçi Amiridis kimdir?

Brezilya’da öldürülen Yunan Büyükelçi Amiridis kimdir?

Cinayete kurban giden Yunanistan’ın Brezilya’daki Büyükelçisi Kiryakos Amiridis Brezilya’yı çok seven bir diplomattı.

Yunan diplomatlar tarafından sakin ve tutarlı biri olarak tanımlanan Amiridis’in Brezilya’ya geri gitmek için can attığı kaydedilirken, dikkat çeken hiçbir garip davranışının da olmadığı dile getiriliyor.

2001-2005 arasında Rio’da konsolos olarak görev yapan Amiridis’in Rio’yu çok iyi bildiği aktarılırken, meslektaşlarına Rio’yu Atina’dan daha iyi bildiğini söylediği ifade ediliyor. Brezilyalı olan eşinin kendisine resmi etkinliklerde pek sık eşlik etmediği belirtilirken, merhum Amiridis’in bir de kızı var.

Kiryakos Amiridis ilk önemli görevini Dora Bakoyanni’nin Dışişleri Bakanlığı döneminde üstlendi ve Dışişleri Bakanlığı’nda ikinci adam rolündeydi. Daha sonra Hristos Paputsi’in Kamu Düzeni Bakanlığı döneminde ataşe olarak görev yapan Amiridis’in bu görevi pek istemediği ancak kendisine verildiğinde de itiraz etmediği dile getirildi.

2014 yazında Libya’da Büyükelçi olarak görev yapan Amiridis’ten, isyancı gruplar arasında çıkan çatışmalar sonrası Büyükelçiliği boşaltması istenmişti. Hatta, Yunan Büyükelçilik personelinin güvenli bir şekilde Yunan Deniz Kuvvetlerine ait firkateyn ile güvenli bir şekilde nasıl Yunanistan’a nakledileceğini görüşmek üzere günübirlik Trablus Büyükelçiliğine gitmek zorunda almıştı.

Atina’ya döndükten sonra somut bir görev üstlenmeyen Amiridis’in, Azınlıkça’daki habere göre 2015 yılı Ocak ayında Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Nikos Kotzias’ın da güvendiği bir isim olduğu belirtiliyor. Bu nedenle de Kotzias’ın 2015 yılı Ekim ayında Atina’da düzenlenen “Ortadoğu’da dini ve kültürel pluralizm” konulu uluslararası konferansın organizasyonunu Amiridis’e verdiği biliniyor.

Öte yandan Brezilya Büyükelçiliğine ise ilk olarak Yunanistan’ın Tokyo Büyükelçisi Nikos Tsamados’un getirilmesi düşünülüyordu. Ancak Tsamados’un bir STK ile davalık olması, Kiryakos Amiridis’e çok sevdiği Brezilya’da bir kez daha görev yapma yolunu açtı. Ne var ki bu Kiryakos Amiridis’in maalesef Brezilya’daki son görevi olacaktı. – azınlıkça 

 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.