Batı Trakya danası daha kıymetli olacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya danası daha kıymetli olacak

Batı Trakya danası daha kıymetli olacak

Kısa boynuzlu sığır cinsi (vrahikeratiki fili) Batı Trakya’nın Rodop ve İskeçe illerinin dağlık bölgelerinde bulunuyor.

Bu cinsin en büyük özelliği yerli sığır cinsi olması.

Amerikan Tarım Okulu tarafından “Yeni Nesil için Yeni Tarım” adlı program çerçevesinde hayata geçirilen “Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği: Yunan tarım ürünlerinin tanıtımı” programı kapsamında İskeçe’de bu yaz 7-9 Haziran tarihlerinde üç günlük bir konferans gerçekleştirilmişti.

Bu konferansta yerli cins olan kısa boynuzlu sığır cinsinin tanıtımı hedeflendi. Azınlıkça’nın aktardığına göre program yetkilisi Viki Kristallidou “Bu özel cinsi koruyabilmek için neler yapabiliriz diye inceliyoruz” dedi.

İskeçe ve Gümülcine arasında yaşayan ve nüfusu 600-700 arası olan bu hayvanın önemine dikkat çeken Kristallidu “Eğer bu cins kaybolursa, hiçbir yerli sığır cinsi kalmayacak. Diğer bütün cinsler Avrupa’dan ithal ediliyor” ifadelerini kullandı.

Kristallidu “Bu cinsi tescil ettirip hayvan besicilerine daha yüksek fiyatlardan satabilme imkânını sunmayı hedefliyoruz” iye konuştu ve ekledi:

“Eğer daha iyi para alırlarsa, bu cinsi korumak için bir nedenleri de olacak. Bu daha önce Büyük Britanya’daki Dexter cinsinde uygulanmıştı.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.