Batı Trakyalı hayvan besicileri ‘kuzuyu kurda emanet etmemeye’ kararlı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalı hayvan besicileri ‘kuzuyu kurda emanet etmemeye’ kararlı

Batı Trakyalı hayvan besicileri ‘kuzuyu kurda emanet etmemeye’ kararlı

Batı Trakya’nın da içinde yer aldığı Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti’ndeki hayvan besicileri dernekleri federasyon kurmayı planlıyor.

Azınlıkça’nın aktardığına göre Salı günü Tirnavos’ta yapılan toplantıya katılan eyaletteki 8 dernek, hayvan besicilerin çıkarlarını daha güçlü bir şekilde koruyabilmek ve hak talep edebilmek için birleşmeye ve federasyon kurmaya ihtiyaç olduğunu gözlemledi.

Yerel Empros gazetesine konuşan İskeçe Hayvan Besicileri Derneği Başkanı Dimitris Psemmatas, süt sanayicisi Mihalis Sarantis’i kaste ederek Feta Peyniri Meleklerarası Örgütü yönetim kurulunda “kuzuyu kurda emanet etmeyeceklerini” belirtirken, yönetim kuruluna 6 hayvan besicisinin yer almasını hedefliyor.

Bu nedenle de sürece veto uygulayarak, Tarım Bakanı Makis Voridis’in de katılımıyla 2 Kasım’da yapılacak toplantıya kadar süreci askıya aldı.

Empros gazetesi, hayvan besicilerinin Sarantis’e tepkisinin hayvan besicilerinin süt sanayileriyle sözleşme imzalanması önerisini reddetmesinden ve sütün kilosuna sadece 100 tonu aşan miktarlar için 0,75-0,85 euro fiyat biçmesinden kaynaklandığını yazıyor.

İskeçeli süt üreticilerinin yüzde 80 oranında Omiros süt sanayisiyle çalıştığı ve sütün kilosuna 0,82 cent para aldığı, yani önceki döneme kıyasla 6 cent daha fazla aldıkları belirtiliyor.

Son olarak Psemmatas gazeteye yaptığı açıklamada Doğu Makedonya-Trakya Eyaletindeki hayvan besicilerinin Larisa’daki meslektaşlarına kıyasla hayvan başına 8 euro daha az prim aldıklarını kaydetti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.