Batı Trakya ve Ege’de ‘cihatçı’ alarmı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya ve Ege’de ‘cihatçı’ alarmı

Batı Trakya ve Ege’de ‘cihatçı’ alarmı

Suriye’de yaşanan son gelişmeler Yunanistan istihbarat servisin ve terörle mücadele birimlerini alarma geçirmiş durumda.

Azınlıkça’nın Kathimerini gazetesinden aktardığı habere göre Suriye’de cezaevlerinde bulunan IŞİD şüphelilerinin Avrupa’ya önce Türkiye sonra da Yunanistan üzerinden seyahat etmeye girişebileceği yönünde yoğun endişeler hakim.

Adının gizli kalması şartıyla gazeteye demeç veren Yunan yetkili “yabancı savaşçıların vatanlarına geri dönme ihtimali karşısında endişe duyulduğunu” doğruluyor.

Ancak ABD ve Avrupa’daki yetkili birimlerin “hangi Avrupalı cihatçıların cezaevinde bulunduğunu ve hangilerinin firar edip vatanlarına dönme ihtimal olduğunu yakından takip ettiğini” söylüyor.

Örneğin ABD’nin Çarşamba günü kuzey Suriye’de cezaevinde bulunan iki Belçikalı “cihatçı” firar ettiği ve arandığı bilgisine sahip olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra cihatçıların binlerce kadın ve çocuklarıyla birlikte yaşadığı kamptan iki Belçikalı kadının da çocuklarıyla birlikte kaçtığı kaydediliyor.

Amerikalı yetkililer, Kosova’ya dönmek amacıyla 25 kadının çocuklarıyla birlikte kuzey Suriye’deki kamplardan kaçtığını söylüyor.

Kathimerini gazetesinin güvenilir kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre 1 Kasımdan itibaren terörle mücadelede uzman Eurpol ekipleri Evros’a yerleşecek.

Kısa süre önce Europol veri tabanlarında yapılan karşılaştırmalar sonrası Yunan terörle mücadele ekipleri Sakıza (Hios) adasında bir IŞİD şüphelisine daha ulaşmıştı. Mısırlı şüpheli şahsın Avusturya’da terör suçundan 14 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve sınır dışı edilerek Sudan’a gönderildiği kaydediliyor. Ancak şüpheli şahsın daha sonra Türkiye’ye ve oradan da kayıkla Sakız adasına ulaştığı belirtilirken, bu sayede yeniden tutuklandığı ifade ediliyor.

Europol’ün yıllık raporuna göre Suriye iç savaşında ‘cihatçıların’ saflarında yer almak üzere çoğu Belçikalı, Fransız, Alman ve İngiliz olmak üzere 5 bin Avrupalı vatandaş Suriye’ye gitmiş durumda.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.