Batı Trakyalı tûtûncû Mûmin: OGA’yı nasıl ödeyeceğiz, onu düşünüyoruz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalı tûtûncû Mûmin: OGA’yı nasıl ödeyeceğiz, onu düşünüyoruz

Batı Trakyalı tûtûncû Mûmin: OGA’yı nasıl ödeyeceğiz, onu düşünüyoruz

Batı Trakya’da tûtûn kırımı devam ederken, tarım üreticileri son el tûtûnleri de kırıp zorlu bir sezonu daha geride bırakmak için uğraş veriyorlar.

10 Temmuz’da özellikle Rodop ilinin belirli bölgelerini vuran dolu, o bölgelerdeki tûtûncüleri bu yıl olumsuz etkiledi. Eşiyle birlikte tarlada tûtûn kırmaya devam eden Mümin bey ERA Komotini devlet radyosundan Maria Nikolau’nun uzattığı mikrofona konuşarak “Bulduğumuzu toplamaya çalışıyoruz. Çok zorlu bir yıldı. Geçen yıla kıyasla 1.000 kilo daha az tûtûn var. 8 dönüm tarladan 400 kilo tûtûn ya çıkmıştır ya çıkmamıştır. Dolu her şeyi mahvetti. Zarardayız” diyor ve ekliyor:

“Her yıl iki işçi alıyordum ancak bu yıl eşimle ikimiz kaldık. İş yok, kira paramızı ödeyemiyoruz. Masraflarımızı karşılamıyoruz. Her dönümden en fazla 50 kilo tûtûn güçlükle topladık. Devlet yardım etmezse hayır gelmez”.

Kırk yıldır bu işle uğraşan Mümin bey Azınlıkça’nın aktardığına göre endişelerini dile getirdi ve “Eğer Bakanlık küçük bir tazminat verirse iyi olacak, eğer vermezse cidden sorun yaşayacağız. Eğer üretimimizden para alamazsak OGA’yı nasıl ödeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Maria Nikolau

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.