Isınma akaryakıtı primlerinde önemli değişiklik - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Isınma akaryakıtı primlerinde önemli değişiklik

Isınma akaryakıtı primlerinde önemli değişiklik

Yunanistan’da yeni hükümet ısınma amaçlı kullanılan akaryakıt ile çiftçilerin kullandığı akaryakıta verilen primlerle ilgili değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Azınlıkça’nın Eleftheros Tipos gazetesinden aktardığı habere gre Maliye Bakanlığı ısınma akaryakıtı primi için öngörülen coğrafi kriterlerde değişiklik yapacak. Bilindiği üzere bu prim her yıl binlerce haneye belirli miktarda alınan ısınma amaçlı akaryakıt için coğrafi, gelir ve malvarlığı kriterlerine dayanarak veriliyor.

Yeni hükümet, düşük gelirli ve değeri düşük olan evlerde ikamet eden ve dağlık yada ücra bölgelerde yaşayan vatandaşlara daha fazla prim vermeyi hedefliyor. Bahse konu bölgelerde yaşayan vatandaşlar, ülkenin diğer yerlerine kıyasla daha erken kalorifer yakmaya başlıyor.

Planlanan bir diğer önemli değişiklik ise, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi primin Ocak ayından sonra değil, daha erken, yani ısınma akaryakıtı alımının başlandığı Ekim ayından itibaren hak sahiplerine yatırılması yönünde. Yunanistan’da ısınma amaçlı kullanılan akaryakıt her yıl 15 Ekim – 30 Nisan tarihleri arasında satılıyor. Bu tarihler dışında satışı yasak.

Hatırlanacağı üzere geçen yıl hak sahiplerine litre başına 0,16 euro prim verilmişti. Bu da 1.000 litrede 160 euro euro prim demek.

Planlanan bir diğer önemli değişiklik ise çiftçilerin tarım amaçlı kullandıkları akaryakıtı (mazot) kapsıyor. Hükümet, 3. memorandum ile kaldırılan düşül özel tüketim vergisi uygulamasını geri getirmeyi tasarlıyor. Çiftçilerin böylece tarım masraflarının düşürülmesi hedefleniyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.