Batı Trakya’da Kurban Bayramı’nda hayvan kesimine engel ve kargaşa sürüyor! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da Kurban Bayramı’nda hayvan kesimine engel ve kargaşa sürüyor!

Batı Trakya’da Kurban Bayramı’nda hayvan kesimine engel ve kargaşa sürüyor!

Batı Trakya’da Müslümanların kurban kesme ibadetini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmeleri için Yunanistan Tarım Bakanlığı tarafından onaylanan “özel amaçlı kesimhaneler” bu bayram olmayacak.

Son yıllarda kurban kesimi konusunda Batı Trakya’daki Müslümanlar sorun yaşamaya başlamıştı. Mezbaha dışında kesilen hayvanlar, Azınlıkça’nın aktardığına göre Tarım Bakanlığı’nın veterinerlik veri tabanından silinemiyordu. Kurban Bayramı kapsamında her yıl çok sayıda hayvan mezbaha dışında kurban ediliyordu.

Batı Trakya’nın içinde yer alan Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti sınırları içerisinde bulunan mezbahalar da bu dönemdeki ihtiyaçları karşılamak için yeterli değil.

Bunun üzerine, hatırlanacağı üzere, 2019 yılı Haziran ayı ortalarında Batı Trakya’da Müslümanların kurban ibadetini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmek için belirli süreliğine faaliyet gösterecek “özel amaçlı kesimhaneler” için gerekli asgari şartlarla ilgili karar Yunanistan Tarım Bakanı tarafından imzalanmıştı.

Azınlıkça’nın aktardığına göre bu karar Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti sınırları içerisinde dinî ibadetler çerçevesinde kurban kesiminin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için belirli süreliğine özel amaçlı kesim yerlerinin faaliyet göstermesinin onaylanmasının yolunu açıyordu. Böylece kararda belirtilen şart ve kriterleri yerine getiren kesim yerleri Kurban Bayramı süresince faaliyet gösterebilir.

Ancak Azınlıkça’nın yerel Hronos gazetesinden aktardığına göre en azından Rodop ili için bu tür özel kesimevi işletilmesi için herhangi bir girişimde bulunulmadı. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde açıklama yayınlayan Veterinerlik Dairesi Müslümanları kurbanlarını kesimevlerinde kesmeye davet etti. Açıklamadaki “sadece onaylı mezbahada kesilecek hayvanlar, hayvan kütüğünden silinecektir” ifadesi de dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABER

Batı Trakya’da Kurban Bayramı’nda sadece onaylı mezbahada kesilecek hayvanlar kabul edilecek!

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.