Büyük İskender’in kayıp büstü Yunanistan’da depoda bulundu - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Büyük İskender’in kayıp büstü Yunanistan’da depoda bulundu

Büyük İskender’in kayıp büstü Yunanistan’da depoda bulundu

Arkeologlar, Büyük İskender’in müthiş bir büstünü keşfetti, ancak İskender’in devasa imparatorluğuna ait bir kazıdan değil.

Aksine mermer heykelin, Yunanistan’daki Veroia Arkeoloji Müzesi’nin deposunun karanlık bir köşesinde kaybolduğu tespit edildi.

Burunsuz büst, büyük olasılıkla Büyük İskender’in MÖ 323 yılında 32 yaşında ölmesinden yaklaşık 200 yıl sonra, MÖ 2. yüzyılda yapılmıştı.

Küratörler, eski harçların ve kirletici maddelerin altında seramik ile sandıklar arasında kalan yontulmuş büstü gördüklerinde deponun stoğunu sayıyorlardı.

Yunan Kültür ve Spor Bakanlığı’nda müdür Angeliki Kottaridi, büstün dalgalı saçlarına ve büyülü gözlerine dikkat çekerek, “Onu gördüm… eskimişliğin ve ilgisizliğin güzel yüzünde bıraktığı yaralara rağmen.” diyor.

Kırık burunlu heykel, yıllar boyunca oldukça yıpranmıştı.

Kottaridi, heykelin üzerinde harç parçaları olduğunu, çünkü 18 ya da 19. yüzyıllarda bir duvarda yapı malzemesi olarak kullanıldığını söylüyor.

Arkeologlar bir Yunan köyünün molozunda bu heykeli bulduktan sonra, onu aldı ve depoya koydu. Daha sonrasında heykel unutuldu. Kottaridi, “Kimse onun Büyük İskender olduğunu tanımadı.” diyor.

Ancak Kottaridi, yaklaşık 2.100 yıllık heykelin, büyük imparatorluğu Balkanlar’dan günümüzdeki Pakistan’a kadar uzanan büyük fatih olduğunu hemen bildiğini söylüyor.

Kendisi ve meslektaşları, heykeli temizlemeyi ve 2020 yılının sonunda Vergina’daki Aigai Kraliyet Mezarları Müzesi’nde sergilemeyi planlıyor.

KAYNAK

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et