Bu kuşlar sadece Batı Trakya’da ürüyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bu kuşlar sadece Batı Trakya’da ürüyor

Bu kuşlar sadece Batı Trakya’da ürüyor

Kara akbaba, Mısır akbabası ve kızıl akbaba üremek için Batı Trakya’nın Evros iline bağlı dağlık bölgelerini tercih eden yırtıcı kuşlardan sadece bazıları.

To Vima gazetesi Batı Trakya’da bulunan yırtıcı kuşlara yer verdiği haberinde “Trakya’daysan ve gökyüzüne doğru bakıyorsan, mutlaka yırtıcı bir kuş göreceksin” ifadelerini kullanıyor.

Batı Trakya, Avrupa’da bulunan dört akbaba türünden üçünün üremek için tercih ettiği nadir bölgelerden. Yiyecek bulabilmek için bütün bölgeyi dolaşan Kara akbaba, Mısır akbabası ve kızıl akbaba cinsleri hayvan leşlerini de birkaç saat içinde yiyebiliyorlar.

Balkanlarda sadece Dadia ormanında üreyen kara akbabalar ise adeta bölgenin maskotu haline gelmiş durumdalar.

Zehirli yiyecek tehlikesi

Akbabaların Batı Trakya’da karşı karşıya kaldığı başlıca tehlikeler arasında yiyecek bulamama, elektrik direkleri yüzünden elektrik çarpma tehlikesi, rüzgar parkı türbinlerine çarpma yer alıyor.

Ancak asıl büyük tehlikeyi ise zehirli yem veya yiyecekler oluşturuyor. Azınlıkça’nın aktardığına göre her ne kadar hayvanları öldürmek amacıyla zehirli yiyecek kullanmak Yunan yasalarınca yasak olsa da maalesef her yıl bu yiyecekler aralarında nesli tükenme tehlikesi de bulunan çok sayıda hayvanın ölümüne yol açıyor. WWF Hellas’ın Batı Trakya’da elde ettiği verilere göre 2014 yılından bu yana bölgede 75 zehirli yem ve 85 zehirlenerek ölen hayvan leşi (akbaba, tilki, kurt, çoban köpeği vs) tespit edildi. Ve bunlar sadece tespit edilen ve resmi rakamlara yansıyan leş sayısı. Bu yıl ise bir anda 7 yırtıcı kuş leşinin bulunması endişeleri artırıyor.

“Mısır Akbabası için Hayat” adlı program çerçevesinde oluşturulan bir grup ise Evros ve Rodop dağlık bölgelerinde zehirli yiyecekleri temizlemeye çalışarak yaban hayvanların katledilmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Bölgenin doğal zenginliklerinden olan bu hayvanların nüfusunun arttırılması için ufak ufak da olsa önlemler alınmaya çalışılıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.