Nice senelere! İskeçe halk pazarı 180 yaşında - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Nice senelere! İskeçe halk pazarı 180 yaşında

Nice senelere! İskeçe halk pazarı 180 yaşında

Bu yıl 180 yaşını dolduran İskeçe (Xanthi) halk pazarının uzun ve büyük bir geçmişi bulunuyor.

Yunan kültür ve tarihi üzerine mastır yapan Georgios Mpatzakidis, yerel Empros gazetesinde kaleme aldığı yazıda İskeçe halk pazarının tarihine yer verdi.

Tarihi kaynakların o dönemde İskeçe’nin, ilin başşehri sayılan Yenice’ye (Genisea) bağlı olduğunu ve Hıristiyanlar ile Müslümanların bir arada yaşadığı küçük bir köy olduğunu aktardığını kaydeden Mpatzakidis, halk pazarının ise her pazar günü sabah erken saatlerden ikindi vaktine kadar yapıldığını söylüyor.

Nice senelere! İskeçe halk pazarı 180 yaşında

Azınlıkça’nın aktardığına göre İskeçe halk pazarında sadece meyve sebze değil, aynı zamanda hayvan ve daha birçok şey satılıyormuş.

Ancak, pazar günleri Hıristiyanlar kiliseye gittikleri için o dönemin meşhur halk pazarına gidemiyormuş. Bunun üzerine İskeçeli Hıristiyanların Osmanlı İmparatorluğu’nun yetkilerine başvurduğu ve halk pazarına gerek satıcı gerekse de alıcı olarak katılabilmek için pazar gününün değiştirilmesini talep ettiği ifade ediliyor.

24 Nisan 1839 tarihinde yayınlanan fermanla, bu talebin karşılandığı ve halk pazarının daha da büyümesine ve ününün artmasına yol açıldığı belirtiliyor.

Bu yıl 24 Nisan 2019 tarihinde, Cumartesi günleri düzenlenen tarihi İskeçe pazarı 180 yılını doldurdu. Daha nice 180 senelere…

Nice senelere! İskeçe halk pazarı 180 yaşında

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et