Atina camisine neden imam olmayı reddettiğini açıkladı: Gerçekte utanç kaynağı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Atina camisine neden imam olmayı reddettiğini açıkladı: Gerçekte utanç kaynağı

Atina camisine neden imam olmayı reddettiğini açıkladı: Gerçekte utanç kaynağı

Atina’da önümüzdeki dönemde açılışı yapılması beklenen camiye Yunan devleti tarafından imam olması teklif edilen Ahmed Eldin, kendisine yapılan tayinli imam olma teklifini neden reddettiğini açıkladı.

Kişisel blogunda kaleme aldığı bir yazıyla kendisine götürülen teklifi ve daha sonra gelişen süreci anlatan Ahmed Eldin, 2017 yılı kış aylarından itibaren devlet yetkililerinin kendisiyle temasa geçtiğini belirterek “Onlara kendimce şu basit soruyu ve dolayısıyla şartı sundum: Yunan devleti kimler için ve hangi mezhep için cami inşa ediyor? Bana verilen cevap caminin Sünni camisi olacağı ancak Şiilerin de ibadet hakkı olacağı ve başka grupların da alanı kullanabileceği yönündeydi. Ben de şöyle cevap verdim: Öyleyse siz her ne kadar buna Sünni camisi demeye çalışsanız da, bir Sünni camisi söz konusu değil” ifadelerini kullanıyor.

Tıpkı katolik, ortodoks ve protestan gibi bir sürü farklı mezheplerin kiliselerinin ayrı olması gibi İslam dininde de mezheplerin olduğunu ve farklı mezheplerin zorunlu değil ise ortak bir ibadethanede birlikte yer almalarının mümkün olmayacağını anlattığını ifade eden Atina Camisi imam adayı “Katolik ve Ortodoks Hıristiyanlar için ortak bir kilise olamayacağı gibi, bir Sünni Müslüman ile bir Şii ile birlikte ibadet edemez. Ayrıca, Sünnilik açısından da böyle bir camide ibadet yapılması yasak” ifadelerine yer verdi.

Yunan devletinden hiç kimsenin kendisine bu konuda cevap vermediğini ve ustaca bu durumu görmezden geldiklerini ifade eden Ahmed Eldin “yetkililerin Sünniler için hazırlanan bir camide Şii ve Sünnilerin birlikte ibadet etmesini dayatmasını ve bu konuda diretmelerinin tesadüf olmadığını da” savundu.

2018 yılına kadar kendisine beklemesini ve bu konuyla değişiklik olabileceğini söylediklerini anlatan Atina Camisi imam adayı, Şiilerin görünmeyecek kadar az olacağı bahanesiyle kendisini ikna etmeye çalıştıklarını ve ciddiyetsiz tezler ileri sürüldüğünü belirterek kendisine sunulan teklifi reddettiğini belirtiyor.

DİNİŞLERİ SEKRETERİ KALANCİS’E SERT CEVAP

Yazısının son bölümünde ise Ahmed Eldin Yunanistan Eğitim Bakanlığı Genel Sekreteri Yorgos Kalancis’in Proto Thema gazetesine 16 Nisan 2019 tarihinde yaptığı “Bir devlet camisi işletecek ilk Avrupa başkentiyiz. Diğer Avrupa ülkelerinde camiler özel ve inşasını finanse edenler tarafından kontrol ediliyor” şeklindeki açıklamasını da eleştirdi.

Ahmed Eldin “Gerçekte utanç kaynağı olan bu tür açıklamalarla övünmemek daha iyi olur. Yunanistan’a kıyasla Müslüman cemaatlerin idaresinde kıyaslanamaz ve daha büyük tecrübeye sahip olan Avrupa ülkeleri, bu konuda tabiî ki de daha fazla bilgiye sahiptir. Onlar da devlet camileri inşa edebilirdi, ancak şu kendisinden anlaşılır şeyleri anlayışla karşılıyorlar: Her mezhebin kendi inancı, kendi ibadetleri, kendi hutbeleri v.s. var. Tüm bunlar, ayaküstü yapılan derme çatma işlerle bir alana çuval gibi doldurulamaz, ki bunu küçük bir çocuk bile anlayabilir. Her halükarda, daha önce de belirttiğim üzere bunun tesadüfen ve masumane bir şekilde yapıldığına inanmıyorum. Somut siyasi ve dış politika çıkarlarına hizmet edilmektedir, ki bunları gelecekte analiz edeceğiz”.

AHMED ELDİN’İN YAZISININ YUNANCASI BURADA

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et