Nihat Tsolak: Paskalya çöreği tutkunluğu - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Nihat Tsolak: Paskalya çöreği tutkunluğu

Nihat Tsolak: Paskalya çöreği tutkunluğu

Politiko tsoureki ile politiko olmayan tsoureki arasında fark nedir hala öğrenmiş değilim. Tsoureki tsourekidir, sabah kahvaltısı ile gündüz çayla dayanılmaz bir zevk.

Tabi παν μέτρον άριστον fazla tsourekia tutkunluğu ciddi bir kilo almaya sebeb oluyor. Ondan, daha taze, fırından yeni çıkmış ve sıcak tsoureki bulduğumda bir defa yediğim çok oldu.

Nerede tsourekia görsem, her defasında, ağzım sulanmaya başlar, gözlerimi diker ve öyle bir aç gözlülükle bakarım. Tabii fazla dikkat çekmek ve şüphe yaratmaktan da korkuyorum, o bakımdan elinden geldiği kadar temkinli davranıyorum. Bu durumu çaresiz tutkunlukları olanlar çok iyi bilir. Kesinlikle tsoureki’nın içine tutkunluk yapan bir madde konuluyor olması gerekli.

Nasıl bütün bir tsoureki’yi bir çırpıda yiyebilirim diye her defasında hayret içinde kalıyorum. O kadar yumuşak ve hafif ki, dayanılmaz bir zevk. Taze yeni fırından çıkmış olanları bulmak çok zor, bulduğumda da iki üç tane alıyorum, onlar da bir sonraki güne kalmıyor. Çok aç gözlüyüm, hiç kimseyle de paylaşmak istemiyorum.

Tabii çocukluk zamanlarımda tsourekia kırmızı yumurta ile yanlız paskalya zamanında akrabalardan ya da tanıdıklardan geliyordu. Babama sordum, o da nerden geldiği unutulmuş. Ambar köydeki amcamdan gelebileceğine karar kıldık.

Cebimde bir dekara bile yok, nereden satın alacağım ki. Çocukluğumdan beri paskalya benim için her zaman çok özel bir yer tuttu. Her yıl paskalyayı dört gözle bekliyordum. Şimdi maalesef o bekleme zevki kalmadı, her bir ekmekçi de, bakkalda, süpermarketler de satılıyor.

Kasabada bulduğum en iyi tsourekia yapan bir ekmekçi var, her hafta gibi bir kaç tane alıyorum. Bir defasında dev gibi bir tsoureki gördüm, bu da nedir dedim. Özel sipariş Βασιλόπιτα’mış, içinde gizli bir φλουρί de dahil. Altın mı bu φλουρί değil mi, aklımdan geçti ama sormaya utandım. Ben de bir tane ısmarlasam, kendi başıma bir hafta yerim, içine gizlenmiş φλουρί’yi bulma şansı da bana düşer, ne güzel.

Bilhassa seyahate gideceğim zaman iki üç tane tsourekia alıyorum aile ve arkadaşlara hediye olarak veririm diye. Şimdiye kadar hiç vermek mümkün olmadı, yolda bütün tsourekia’lari temizliyorum. Kimseye tsourekia hediye olarak getireyim diye de söz vermediğimden, kısacası kendimi hiç mi hiç suçlu hissetmiyorum.

Tsourekia yapmayı hiç denemedim, denemek de istemiyorum. Şimdi aklıma gelmiyor kimimin söyledigi, Oscar Wilde olabilir, amatör olmak bir tutkuyu öldürmenin en kolay yolu diye. Hatırladığıma göre bunu müzik üzerine söylemiş, bir amatör müzisyeni dinlemek müzik tutkusunu yok etmenin en kolay yolu diye.

Tabi ayni şekilde amatör tsourekia yapmaya başlarsam ne bir tutku kalacak ne de bir zevk. Bir de sürekli bulunan ve kolayca yapılabilecek birşey de hiçbir bir zevk kalmıyor. Şimdi çocukluğumda olduğu gibi her yıl paskalyayı beklemem gerekmiyor artık. Buna rağmen tsourekia… devam ediyor.

Vasiyetim var, ben gömülürken yanıma çok taze bir tsoureki konulacak, öbür dünyaya gözümü, tsoureki kokusu ile açmak istiyorum…

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et