Batı Trakya’da SYRIZA-PRATTO krizinde neler oldu? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da SYRIZA-PRATTO krizinde neler oldu?

Batı Trakya’da SYRIZA-PRATTO krizinde neler oldu?

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile eski Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias arasında son aylarda gerilen ilişkinin dün bir SMS ile son bulduğu iddia edildi.

CNN Greece’ten Evangelos Giakumis imzalı haberdeki bilgilere göre Başbakanlık Diplomasi Ofisi Şefi Evangelos Kalpadakis’ten, başta Batı Trakya’da Nikos Kotzias’ın dışişleri bakanı olduğu dönemde özel inisiyatifiyle Dışişleri Bakanlığı’nın Trakya Siyasi İşler şubesinde görevlendirdiği Pratto üyesi eski EİP görevlisi Beliyannis olmak üzere, kendi adamlarının istifa etmelerinin gerektiğini öğrenen Nikos Kotzias, bu gelişmeyi başını çektiği Pratto ile SYRIZA arasındaki ilişkilerin kopması açısından bardağı taşıran son damla olduğuna karar verdi.

SYRIZA hükümeti döneminde dışişleri bakanı olarak ve Pratto’nun yaptığı açıklamada da belirtildiği gibi “Türk konsolosluğuna karşı Batı Trakya’da kurduğu ekiple çok işler yaptığını ve yapılan işlerin böyle boşa gidemeyeceğine inanan” Kotzias’ın, bu yaşanan gelişmeleri kişisel olarak algıladığı kaydedildi. Hatta bazı kaynaklar eski Dışişleri Bakanı Kotzias’ın Başbakan Aleksis Tsipras’a bir telefon mesajı (SMS) göndererek, bu yaşananların iki kardeş ve işbirlikçi olan SYRIZA ile PRATTO arasında “savaş nedeni” olacağını belirttiğini aktarırken, Aleksis Tsipras’ın ise sadece “OK” diyerek cevap vermesiyle iki tarafın ilişkisinin noktalandığı ifade edildi.

KİM BU PRATTO’LULAR

Yunan Dışişleri’nden Pratto üyesi istifa eden üç kişinin Yurtdışı Helenizmi Genel Sekreterliği Müdürü Mihalis Kokkinos, Müdür Yardımcısı Dimitris Plevrakis ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kalkınma İşbirliği Genel Sekreteri Nikolaos Eksadaktilos olduğu öğrenildi.

Bahse konu üç Dışişleri Bakanlığı kurmayının ise Batı Trakya’da Kotzias’ın özel inisiyatifiyle Trakya Siyasi İşler Şubesinde görev alan eski Yunan İstihbaratı kurmayı ve aynı zamanda PRATTO üyesi olan Beliyannis’in dışişlerindeki bu özel görevinden uzaklaştırılmasının istenmesi sonucu istifa ettikleri de Yunan basınına yansıdı.

PRATTO NE DEMİŞTİ?

STRIZA hükümeti döneminde Dışişleri Bakanı olan Kotzias’ın başını çektiği PRATTO hareketi bu olay üzerine bir açıklama yayınlamıştı. Açıklamada Batı Trakya’ya yer verilerek ““İlişkilerimizdeki sorunun fitilini Hükümet ve Sol’un son aylarda Batı Trakya’ya yönelik politikaları ateşlediği için şunu tekrar etmek isteriz: Batı Trakya’daki azınlık içindeki azınlıkları (Pomak, Roman ve Alevi) savunmak temel demokratik bir gereksinimdir. “Belirli Yunan güçlerinin geleneksel katkısıyla kendilerini terbiye etmeye çalışan Türk Konsolosluğu’na karşı Yunan Pomaklarının, Romanların ve Alevilerin boyun eğmeme hakkı demokratik bir devlette temel haktır. PRATTO olarak bölgedeki Yunan Müslüman ve Hıristiyanların haklarını tutkulu bir şekilde savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Ortak politikamız çerçevesinde son yıllarda Batı Trakya’da inşa edilen onlarca ANAOKULU ve KÜTÜPHANELERİ savunacağımızı bir kez daha beyan ederiz. Pomakların, kendileri için yabacı bir dil olan Türkçeyi öğrenme zorunda bırakılmama hakkını savunacağız. Yunan Müslümanların üçüncü güçlerin ellerine teslim edilmesine yönelik her türlü çabaya karşı mücadele edeceğiz. Büyük uğraşlarla ve birçok olumlu faaliyetle son dört yıldır mücadele ettiğimiz korku şartlarının Yunan Müslüman cemaatlerinde yeniden oluşturulmasına yönelik her tür uğraşa karşı savaş vereceğiz. Bu belirli Yunan kurumlarını ilgilendirmektedir. Son olarak Pomak derneklerinin FUEN’e üye olma çabalarını destekleyeceğiz ki böylece konsolosluk kurumlarının uluslararası alandaki tanınma tekeli kırılabilsin” şeklinde ifadelere yer verilmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANI KATRUNGALOS NE DEMİŞTİ?

“Türkiye ziyareti dönüşünde, siyasi olarak SYRIZA ile beraber hareket eden Pratto hareketine mensup üç Dışişleri Bakanlığı kurmayının istifasını teslim aldım” ifadelerini kullanan Dışişleri Bakanı Yorgos Katrugalos “İstifaları hiçbir zaman istenmemişti. Kendileriyle iyi bir işbirliği içerisinde olduğum ve bilinçli bir şekilde Yunan Dışişleri Bakanlığı’na hizmet sunan bu kurmayların ayrılmasından üzüntü duydum” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

LOVERDOS DA TOPA GİRDİ

Eski bakan ve KİNAL Partisi Dış Politikasından Sorumlu Üyesi Andreas Loverdos da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. “Ya Nikos Kotzias haklı ya da Başbakan Tsipras. Her ikisi de olamaz” ifadelerini kullanan Loverdos “Başbakan arka plakanda Batı Trakya’nın yer aldığı Kotzias ve Pratto Hareketi’nin açıklamaları ve aynı zamanda Başbakanlığın üç Pratto üyesinin istifasını istemesi nedeniyle Yunan halkına cevap borçludur” dedi ve Başbakan Aleksis Tsipras’a şu soruları yöneltti:

“Sayın Başbakan, Batı Trakya’da tam olarak ne yapıyorsunuz? Orada seçim öncesi Yunan vatandaşlarının bilmediği ne gibi inisiyatifler almaktasınız?”

KOTZİAS, KİNAL’DAN DAVETİYE BEKLİYOR

Eski Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ın KİNAL’ın gerçekleştireceği kongreye katılmak üzere davetiye beklediği ifade ediliyor.

Kotzias’ın Pratto üyelerini “önümüzdeki seçimlere katılmayacağı ve Aleksis Tsipras’la hiçbir işbirliğine gitmeyeceği” yönünde bilgilendirdiği de yazılırken, ND ve aşırı sağa karşı gerek Yunanistan’da gerekse de Avrupa’da mücadele edecek partilerle ortak noktada buluşamaması durumunda ise gelecek seçimleri evinden izlemeyi tercih edeceği belirtiliyor.

MUSTAFA MUSTAFA NE DEMİŞTİ?

Hatırlanacağı üzere SYRIZA milletvekili Mustafa Mustafa ise kendi SYRIZA hükümetinin atadığı “240 imam” hakkında parlamentoda yaptığı konuşmada “parti askerleri” olduklarını iddia etmişti.

İLGİLİ HABERLER

Batı Trakya kavgası büyüyor: Kotzias’ın Pratto’sundan açıklama

Dışişleri Bakanı: Batı Trakya’daki üç Pratto üyesinin istifası hiçbir zaman istenmedi

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et