Batı Trakya kavgası büyüyor: Kotzias’ın Pratto’sundan açıklama - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya kavgası büyüyor: Kotzias’ın Pratto’sundan açıklama

Batı Trakya kavgası büyüyor: Kotzias’ın Pratto’sundan açıklama

Eski Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ın başını çektiği Pratto hareketinden yapılan açıklamada, Başbakanlık tarafından Batı Trakya’daki üç Pratto üyesinin istifası istendiği açıklandı.

Açıklamada, Megaro Maksimu’nun (Başbakanlık) “mesnetsiz gerekçelerle tek mevki sahibi üç Pratto üyesinin istifasını talep ettiği” kaydedilirken, açıklamadaki Batı Trakya ile ilgili bölümler ise oldukça dikkat çekici. Hatırlanacağı üzere SYRIZA yetkilileri sözlü konuşmalarında Pratto gibi kendi “sol” taraflarından değil de, hükümet ortakları olan sağ ANEL tarafından Batı Trakya’nın yönetildiğini iddia ediyorlardı. Pratto’nun açıklamasıyla Batı Trakya’da SYRIZA hükümetinin faaliyetlerini de bir nebze göstermiş oldu.

PRATTO NE DİYOR?

Batı Trakya kavgası büyüyor: Kotzias’ın Pratto’sundan açıklama

“İlişkilerimizdeki sorunun fitilini Hükümet ve Sol’un son aylarda (Batı) Trakya’ya yönelik politikaları ateşlediği için şunu tekrar etmek isteriz: Azınlık içindeki azınlıkları savunmak temel demokratik bir gereksinimdir” ifadelerine yer verilen Pratto açıklamasında, Batı Trakya ile ilgili bölümde şu ifadeler yer aldı:

“Belirli Yunan güçlerinin geleneksel katkısıyla kendilerini terbiye etmeye çalışan Türk Konsolosluğu’na karşı Yunan Pomaklarının, Romanların ve Alevilerin boyun eğmeme hakkı demokratik bir devlette temel haktır.

Batı Trakya kavgası büyüyor: Kotzias’ın Pratto’sundan açıklama

Pratto olarak bölgedeki Yunan Müslüman ve Hıristiyanların haklarını tutkulu bir şekilde savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Ortak politikamız çerçevesinde son yıllarda (Batı) Trakya’da inşa edilen onlarca anaokulu ve kütüphaneyi savunacağımızı bir kez daha beyan ederiz. Pomakların, kendileri için yabacı bir dil olan Türkçeyi öğrenme zorunda bırakılmama hakkını savunacağız. Yunan Müslümanların üçüncü güçlerin ellerine teslim edilmesine yönelik her türlü çabaya karşı mücadele edeceğiz. Büyük uğraşlarla ve birçok olumlu faaliyetle son dört yıldır mücadele ettiğimiz korku şartlarının Yunan Müslüman cemaatlerinde yeniden oluşturulmasına yönelik her tür uğraşa karşı savaş vereceğiz. Bu belirli Yunan kurumlarını ilgilendirmektedir. Son olarak Pomak derneklerinin FUEN’e üye olma çabalarını destekleyeceğiz ki böylece konsolosluk kurumlarının uluslararası alandaki tanınma tekeli kırılabilsin.”

Fotoğraflar: inkomotini

İLGİLİ HABER

Dışişleri Bakanı: Batı Trakya’daki üç Pratto üyesinin istifası hiçbir zaman istenmedi

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et