Yine birinciyiz: En fazla ölümcül inme vakası Yunanistan’da - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yine birinciyiz: En fazla ölümcül inme vakası Yunanistan’da

Yine birinciyiz: En fazla ölümcül inme vakası Yunanistan’da

Uzmanlar inme vakalarının yaklaşık yüzde 80’inin önlenebileceğini kaydederken, Yunanistan ölümcül inme vakaları konusunda ilk sırada yer alıyor.

İnme, veya iskemik beyin-damar hastalığı, merkezi sinir sistemine giden damarların hastalıkları sonucu gelişen tıkanıklıklar ya da damar dışına kanamaların yol açtığı ani ya da iktal, fokal veya global nörolojik belirti gelişimi olarak tanımlanıyor.

Yunanistan’da her yıl yaklaşık 35 bin Yunan vatandaşı inme (felç) vakası yaşıyor. Azınlıkça’nın aktardığına göre maalesef, bunlardan yüzde 40’ı olay sonrası ilk yıl içerisinde hayatını kaybederken, inme geçiren her üç kişiden birinde de ciddi engellilik oluşuyor.

Batı Avrupa’da, Yunanistan inme vakası sonrası ilk ay içerisinde en fazla ölümlerin yaşandığı ülke durumunda. Bu durum, ülkede inme vakalarını önleme ve mücadele etme konusunda yeterli sağlık birimlerinin olmamasından kaynaklanıyor.

Uzmanlar ise inme vakalarının %80’inin önlenebileceğine dikkat çekerken “İnsanlar yaşam tarzlarında değişiklilerle gitmiş olsalar özellikle de sigara, beslenme ve egzersiz konularında gerekenleri yapsalar, inme vakalarında büyük bir düşüş yaşanırdı. Maalesef Yunanistan’da hayat tarzı, bu tehlikenin artmasına yol açıyor” diyor.

Her yıl dünyada yaklaşık 15 milyon insan inme geçirirken, bunlardan 6 milyonu ölüyor 5 milyonu ise engelli kalıyor. Avrupa’da ise en düşük inme vakasının yaşandığı ülke Fransa (her 100 bin kişide 49 vaka) olurken, en fazla inme vakası ise Bulgaristan’da (100 bin kişide 391). Yunanistan ise her 100 bin kişide 112 vaka ile Batı Avrupa’da bu alanda olumsuz birinciliğe sahip.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et