Yeni Zelanda’da iki camiye silahlı saldırı: 49 ölü var! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yeni Zelanda’da iki camiye silahlı saldırı: 49 ölü var!

Yeni Zelanda’da 2 camiye silahlı saldırı

Yeni Zelanda’nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. 

Yeni Zelanda’nın doğusunda yer alan Christchurch kentindeki Masjid Al Noor ve Linwood Masjid camilerine cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırılarda 40 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ardern, camilerden birinde 30, diğerinde ise 10 kişinin öldüğünü belirtti. Yeni Zelanda Başbakanı, 20’den fazla kişinin ise ağır yaralı olduğunu ifade etti.

Ancak polis yetkilileri hayatını kaybedenlerin sayısının 49’a çıktığını duyurdu.

Kentin Hagley Park bölgesinde bulunan Al Noor Camii’ne silahlı saldırganların ateş açtığı ve o sırada camide namaz için 200 kişi bulunduğu belirtilirken, Linwood Mahallesi’ndeki camiye de eşzamanlı saldırı düzenlendi.

Polis şefi Mike Bush Hagley Park ile Linwood caddesinden olmak üzere iki ayrı camiye saldırı düzenlendiğini açıkladı. Polis ayrıca, ülkedeki bütün camilerin güvenlik önlemleri nedeniyle bugün kapatılmasını istedi.

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda bir kişi aracıyla camiye giderek söz konusu saldırıyı gerçekleştirip tekrar aracını binip olay yerinden uzaklaşıyor. Polis kaç kişinin saldırıya katıldığı konusunda net bilgisinin olmadığını açıkladı. Videodaki saldırganın askeri üniformalı olduğu dikkat çekti.

Yeni Zelanda medyasındaki haberlere göre, polis Twitter üzerinden bir açıklama yaptı ve ChristChurch’deki durumun ciddi ve gelişen bir durum olduğunu duyurdu. 

Açıklamada, “Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız” denildi.

Ülke çapında operasyon başlatan güvenlik güçleri biri kadın dört şüpheliyi gözaltı aldı. Polis şefi Bush ayrıca, operasyon sırasında bulunan ve saldırgana ait olduğu sanılan bir araçta patlayıcı bulunduğunu ve etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Len Peneha isimli görgü tanığının ifadesine dayandırılan olayda, siyah giymiş birinin Al Noor Camii’ne girdiği ve cami içindekilere ateş açtığı, saldırganın kaçtığı kaydedildi. 

Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada “her yerde ölen insanlar” gördüğünü belirtti.

Saldırı düzenlenen bir diğer cami ise, Linwood Mahallesinde bulunuyor.

Hayatını yitirenler arasında Türkiye vatandaşı bulunmadığı da gelen bilgiler arasında.

Kamuflaj desenli mont giyen, sarışın bir saldırganın görüntüleri de basına yansımaya başladı. Camiye saldırısı sırasında Facebook’ta canlı yayın başlatan saldırganın görüntülerde camiye girerek cemaati taradığı, bu esnada müzik dinlediği ve 5 silah kullandığı, silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülüyor. 

İskoç bir aileden gelen ve Avustralya’da doğan Brenton Tarrant isimli saldırganın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Saldırganın 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı. Bu manifestoda Türklerle ilgili bir kısım da yer alıyor ve burada;

“Topraklarınızda barış içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz’ın Doğu yakasında… Ama Boğaz’ın Batı yakasında herhangi bir yerde yaşamayı dener, Avrupa’ya gelirseniz sizi öldüreceğiz ve hamamböceği gibi topraklarımızdan atacağız.

Konstantinopolis’e (İstanbul’a) gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya, minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak” ifadeleri yer alıyor.”

Yaklaşık 4,3 milyon nüfusa sahip Yeni Zelanda’da nüfusun sadece yüzde birini Müslümanlar oluşturuyor. Ülkede Avrupa kökenli insanların toplam nüfusa oranıysa yüzde 78’den fazla.

Ülkedeki en büyük azınlıklarsa adanın yerli halkı Maoriler ve Asya kökenliler. Maoriler Müslüman olmamakla Yeni Zelanda nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturuyor. Asya kökenlilerse ülke nüfusunun yüzde 10’una tekabül ediyor.

Ülkede 1990 yılında Aramoana kentindeki saldırıda 13 kişi hayatını kaybetmişti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.