Avrupa’da en pahalı kullanan ikinci ülke Yunanistan - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa’da en pahalı kullanan ikinci ülke Yunanistan

Avrupa’da en pahalı kullanan ikinci ülke Yunanistan

Yunanistan Euro Bölgesi ülkeleri içerisinde benzini en pahalıya ödeyen ikinci ülke konumunda.

Avrupa Komisyonu Enerji Başkanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılan verilere göre Yunanistan’da benzinin litresinin ortalama fiyatı 1,548 evro olarak şekillendi. Bu alanda Yunanistan’ı tek geçen Euro Bölgsi ülkesi ise 1,609 ortalama benzin fiyatıyla İtalya oldu. Portekizlilerin Yunanlardan 9 cent, İspanyolların ise 29 cent daha ucuza benzin aldığı görülürken, Kıbrıs’ta da benzinin litresinin ortalama fiyatı 1,149 seviyelerinde seyrediyor.

Zengin kuzey Avrupa ülkelerinde bile benzinin litresi, Yunanistan’a kıyasla 20-30 cent daha ucuza satılıyor. Avrupa Birliği’nde benzinin litresi ortalama 1,374 euro’dan satılırken, Euro Bölgesi’nde ise 1,42 euro’dan satılıyor.

Isınma amaçlı kullanılan akaryakıt (gaz/mazot) da yine Yunanistan’da el yakıyor. Litresi Yunanistan’da ortalama 1,065’ten satılan gaz, AB ve Euro Bölgesi’nde 0,83 ve 0,82 euro’dan satılıyor.

Yunanistan’da akaryakıtın bu kadar pahalı olmasının nedeni ise %24 ile AB’de en yüksek FPA (KDV) oranına sahip ülkelerden biri olmasından kaynaklanıyor. Böylece ülkede satılan kurşunsuz benzinin %65,35’ini vergiler oluştururken, ısınma akaryakıtının da %47’sini yine vergiler oluşturuyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et