SYRIZA hükümeti Atina’da minaresiz caminin Mart’ta açılışına hazırlanıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

SYRIZA hükümeti Atina’da minaresiz caminin Mart’ta açılışına hazırlanıyor

SYRIZA hükümeti Atina’da minaresiz caminin Mart’ta açılışına hazırlanıyor

Avrupa’nın Müslümanlar için mabetsiz tek başkenti olan Atina’da, minaresiz resmi caminin açılışı için geri sayım başladı.

Ahval’in haberine göre Yunan hükümeti önümüzdeki günlerde çevre düzenlemesi, alan düzenlemesi, iç mekandaki gerekli teçhizat ve donanımın hazırlanması ve son olarak imam ataması gibi çalışmaları tamamlamak için zamana karşı mücadele veriyor. Atina’nın minaresiz ve merkezden uzak yere yapılan prefabrik caminin Mart ayı sonuna kadar hizmete sunulması hedefleniyor.

Yunan Proto Thema gazetesine göre Yunan Başbakanlığı’nın planında, minaresiz olacak olan caminin açılışı için görkemli bir tören düzenlemek var. Bu görüşü savunanlar, Yunanistan’ın dinî haklara tam saygı gösteren bir ülke profilinin uluslararası arenada güçlendirilmesi için bunu bir fırsat görürken, açılışa Müslüman devlet liderlerinin davet edilmesi düşünülüyor.

Bu şekilde, Prespa Anlaşması sonrası Başbakan Aleksis Tsipras’ın yurtdışında olumlu şekilde güçlendirdiği imajının daha da güçleneceği düşüncesi hakim.

Ancak, Yunanistan’da yabancı devlet liderlerinin açılışa davet edilmemesi görüşünü savunanlar ise caminin işleyişinin ülkenin iç meselesi olduğu görüşünü savunanlar.

Proto Thema’nın haberine göre bu görüştekiler, Türkiye gibi ülkelerin bu durumdan istifade edebileceğini göz önünde bulundurarak “Camiyi, Attiki’de yaşayan büyük Müslüman cemaatinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla değil de İslam ülkelerinin baskısından dolayı açtık” mesajının verilmemesi gerektiğini savunuyorlar. Bu görüşleri dile getiren adı açıklanmayan hükümet yetkilisinin gazeteye yaptığı açıklamalarda ayrıca “Yunan devletinin, inşa edilen camiler aracılığıyla Müslümanların denetimi amacıyla birbiriyle rekabet eden Suudi Arabistan ve Türkiye ile hiçbir alakası olmayan bir cami açacağı” ifade edildi.

Ancak Atina’da yılan hikayesine dönen ve nihayet açılacak olan resmi caminin minaresiz oluşu, prefabrik yapılması ve küçüklüğü önümüzdeki dönemde gerek Türkiye gerekse de Atina’da bulunan Müslümanların eleştirilerine maruz kalması bekleniyor. Cami projesinin Yunan devletine 2,6 milyon euro’ya mal olduğu ve masrafların Altyapı Bakanlığı ve Kamu Yatırımları Programı’ndan karşılandığı biliniyor.

Öte yandan Proto Thema gazetesi son olarak, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’ın Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kısa bir süre önce restore edilen Atina’daki Fethiye Camii’nin yeniden açılması talebini yinelediğini ve minaresiz cami olamayacağı ifadelerini hatırlattı. 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.