Gümülcine’de ‘Cuma Simidi’ geleneği devam ediyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine’de ‘Cuma Simidi’ geleneği devam ediyor

Gümülcine’de ‘Cuma Simidi’ geleneği devam ediyor

Cuma simidi, artık Gümülcine’de (Komotini) gelenek haline gelmiş durumda.

Birçok Gümülcineli de bu geleneğe aralıksız uyuyor. Cuma akşamı geldiğinde, Gümülcineliler şehirde bu geleneği yaşatan 3-4 fırından birine koşuyor.

Bazen, fırından taze çıkan simitleri bekleyenlerin uzun kuyruk oluşturduğunu da görmeniz mümkün. Tabii, sıcacık simidin yanına bazen peynirli ve kaşarlı börek başta olmak üzere diğer ürünler de alınıyor.

Gümülcine’de Cuma akşamları acıkanların ilk aklına gelen yiyecek tercihleri arasında mutlaka sıcacık simit ve börek vardır. Hatta, Cuma akşamı çıkan taze simit vesilesiyle simit gecesi düzenleyen aileler bile oluyor. Evlerde çaylar demleniyor, peyniri, zeytini ve kaşarıyla sıcacık simitler afiyetle yeniyor. Buna tatlı sohbet ve muhabbet de eklenince, Cuma geceleri tam bir keyfe dönüşebiliyor. Gümülcine’de Cuma Simidi geleneği 20 yılı aşkın bir süredir günümüze kadar gelmiş ve devam ediyor.

Azınlıkça’nın elde ettiği bilgilere göre ise bu gelenek, Pazar günü kapalı kalan fırınların Cumartesi için diğer günlere kıyasla daha fazla ekmek üretmek zorunda kalması vesilesiyle başlamış. Cumartesi üretilecek ekmekler için zaten erkenden iş tutmak zorunda kalan Gümülcineli fırıncının ekstradan simit ve börek üretmesi ilgi görünce, bu gelenek 20 yılı aşkın bir süredir günümüze kadar gelmiş.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et