Batı Trakyalı tûtûncû kan ağlıyor: Son 40 yılın en kötü dönemi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalı tûtûncû kan ağlıyor: Son 40 yılın en kötü dönemi

Batı Trakyalı tûtûncû kan ağlıyor: Son 40 yılın en kötü dönemi

Batı Trakyalı tûtûncûler son 40 yılın en kötü dönemini geçiriyor.

Geçen yıla kıyasla bu yılki tütün üretiminde %55 gibi büyük bir düşüş yaşanıyor.

Geçen yıl Trakya Tütün Kooperatifi’ne 8,1 milyon kilo basma tipi tütün teslim edilirken, bu yıl sadece 3,2-3,5 milyon kilo arası basma teslim edildi. Teslim edilen tütünlerden sadece 1,1 milyon kilosu satılırken, Azınlıkça’nın aktardığına göre geçen yıl aynı dönemde ise yaklaşık 4,5 milyon kilo tütün satılmıştı.

Tütünleri vuran hastalık dışında bu yılki iklim şartları da düşük üretimi tetikleyen başlıca etkenler arsında yer aldı. Tütün üreticilerinin son 40 yılın en kötü dönemini yaşadığını ifade eden Trakya Tütün Kooperatifi Başkanı, yerel Hronos radyosuna yaptığı açıklamalarda, geçen yıl ortalama 5 euro’nun üzerinde satılan tütünün kilosunun bu yıl ortalama 3,45 euro’dan satıldığını dile getirdi.

Öte yandan tütüncülere yapılan dönüm başına 100 euro olan “minimis yardımı”, zararlarını tazmin etmek bir yana dursun birçok tarım üreticisini sorunlar da yarattı. Bu yardım nedeniyle 5.000 euro gelir sınırını aşacak olan tütüncüler, kategori değiştirmek zorunda kalacak ve bununla birlikte belki de üstüne vergi ödemeleri gerekecek.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.