Batı Trakya’da gül ve lavanta üretimi iyi gidiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da gül ve lavanta üretimi iyi gidiyor

Batı Trakya’da gül ve lavanta üretimi iyi gidiyor

Batı Trakya’da Rodop Aromatik Bitkiler Tarım Kooperatifi üyeleri 2012 yılından bu yana yollarına devam ediyor.

Rodop ilinin dağlık bölgesinde yaklaşık 30 üye gül üretimi ile uğraşırken, ova bölgesinde ise 60 kooperatif üyesi lavanta yetiştiriyor.

ERT Komotini Yunan devlet radyosundan Maria Nikolau’ya demeç veren kooperatif başkanı Hasan Bekir Usta, üretilen güllerin Bulgaristan’a ihraç edildiğini anlatıyor. Rodop ilinde 1.500 dönüm lavanta üretildiğini de anlatan Bekir Usta Azınlıkça’nın aktardığına göre “İşler iyi gidiyor. Üretilen ürünün satışında hiçbir sıkıntı yok. Büyük talep var. Ancak sorunlar bölgede damıtma tesisinin olmamasıyla başlıyor. Böylece ulaşıma ödediğimiz parayla masraflarımız artıyor” diyor.

Batı Trakya’da gül ve lavanta üretimi iyi gidiyor

Üç yıldır Leader programını beklediklerini kaydeden kooperatif başkanı “Programın gecikmesi elimizi kolumuzu bağlamış durumda. Aynı masraflarla karşı karşıya kalmamamız için çaba sarf ediyoruz. Çünkü ürünü topladıktan sonra yükleyip ya Bulgaristan’a ya da Selanik’e göndermek zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Gülün dönümünde 1.000 euro, lavantanın dönümünde ise 400-500 euro kazanç elde edilebildiğini kaydeden Bekir Usta “2018 yılında talep yüksekti. Bazıları dönüm başı 600-700 euro da kazanmış olabilirler” dedi ve gençleri tütün üretimini terk etmeden ilk başta küçük küçük tarlalarla bu üretime başlamaya davet etti. İlk yıldan gelir elde edilemediğini bu nedenle de bu üretime aşamalı olarak geçilmesi gerektiğinin altını çizen başkan “Bulgaristan’a kadar tek başımıza da idare edebiliyoruz. Üretimimiz çok olmadığı için Fransa’ya kadar ulaşamıyoruz. O piyasaya ulaşabilmemiz için daha fazla üretime ve daha büyük tüccarlara ihtiyacımız var” dedi.

Bu üretimden oldukça umutlu olduğu görülen Hasan Bekir Usta “Bölgeye damıtma tesisi kurabilirsek o zaman Amerika ve Fransa’ya da geçebiliriz” diye konuştu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.