Pilotların iniş yapmaktan en keyif aldıkları havaalanları - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Pilotların iniş yapmaktan en keyif aldıkları havaalanları

Pilotların iniş yapmaktan en keyif aldıkları havaalanları

Pilotlar, kimi havalimanlarına iniş sırasında hayli zorlanırken, kimilerine de hem daha kolay iniyor hem de keyif alıyorlar.

Habertürk Gazetesi yazarı Güntay Şimşek, privetfly.com isimli özel jet kiralama platformunun, ‘inmesi en keyifli havalimanları’ listesine değindiği yazısında, listeye Türkiye’den bir havalimanının girmediğini belirtti. Pilotlarla anket yapılarak hazırlanan listeye, Hong Kong, Singapur, Maldivler, Cape Town, Rio De Janeiro gibi inişte manzarasıyla dikkat çeken havalimanları da giremedi.

Şimşek, “Ancak ilk 10’da olmasa bile Beykoz üzerinden İstanbul Boğazı’na paralel uçuşla gelip, üç köprüyü aynı anda izleyerek Atatürk Havalimanı’na Ataköy üzerinden yaklaşıp, 23 pistine teker koyulurken ortaya çıkan görsel şölenin eşsiz olduğunu düşünüyorum” yorumunu yaptı.

Türkiye’de pilotların, iniş esnasında en beğendiği havalimanlarının Dalaman ve Van olduğunu aktaran Şimşek, yazısını şu satırlarla sürdürdü:

“Dünyanın çeşitli ülkelerindeki meydanlara dönersek, bu yıl düzenlenen ankete göre bin 200 havalimanı içinden inişi en keyifli olan 10 meydan, 8 bin 500 pilotun oyu ile belirlenmiş. İrlanda’da bulunan Donegal Havalimanı ilk sırada yer alıyor. Dünya sinemasında önemli bir yeri olan Star Wars serisinin son bölümü de 2017 yılında Donegal’da bulunan Malin Head adasında çekildiği notunu da düşmüş olalım. Ses getiren bir filmin çekimleri için bu bölgenin tercih edilmesi, pilotların da böylesine güzel bir tabiat şöleni üzerinde arzı endam ederek inmekten keyif almalarının elbette birden fazla sebebi vardır. 

Geçen yıl ilk sırayı alan İskoçya’nın adalarından birinde bulunan Barra Havalimanı, bu yıl ikinci sırada. Anketin özel jet pilotlarının katılımıyla yapıldığının bir kez daha altını çizeyim. Bu sebeple küçük gövdeli uçaklar için kısa, küçük pistleri bulunan havalimanlarına iniş yapan pilotların büyük meydanlara göre daha çok keyif aldığını da söyleyebiliriz.”

Şimşek, ilk 10 havalimanı sıralamasında İrlanda’daki Donegal’in birinci sırada olduğunu, “Havalimanı küçük ama buraya gelenler inişte,etraftaki manzarasına doyamıyor. Özellikle pilotlar iniş esnasında sağ taraflarında Errigal dağlarının büyüleyici görüntüsüyle mest oluyorlar. Girintili çıkıntılı kayalıklar, turkuaz rengi denizle iç içe geçmiş bir şekilde inişte altınızda süzülüyor. Atlantik Yolu’nun kenarındaki zümrüt deniz ise inişte uçuşun keyfine keyif katıyor. Özellikle ilk defa bu havalimanına iniş yapan pilotlar, bulutlardan kurtulduktan sonra karşılaştıkları manzara karşısında şaşkına dönüyorlar” diyerek özetledi.

Listedeki diğer pistler ise şöyle:

2-Barra Airport (İskoçya)

3-Nice Airport (Fransa)

4-Queenstown Airport (Yeni Zelanda)

5-Saba Airport (Hollanda Krallığı)

6-Orlando Melbourne İnternational Airport (ABD)

7-Toronto BillyBishop(Kanada)

8-London City Airport (İngiltere)

9-St MaartenAirport (Hollanda Krallığı) 

10-Miami Airport (ABD)

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.