Hasan Molla: Din ve dil derslerimizin kaldırılmasını asla kabul etmiyoruz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Hasan Molla: Din ve dil derslerimizin kaldırılmasını asla kabul etmiyoruz

Hasan Molla: Din ve dil derslerimizin kaldırılmasını asla kabul etmiyoruz

Gümülcine Hayriye Medresesi Encümen Heyeti Başkanı Hasan Molla, okullarında Türkçe ve din ders saatlerinin, SYRIZANEL hükümetine bağlı Eğitim Bakanlığı’nın kararıyla azaltıldığını ve bu din ve dil özgürlüğüne karşı baskıcı uygulamanın hem öğrenci hem de veliler tarafından şiddetle reddedildiğini söyledi.

SYRIZANEL hükümetinin farklı din ve dile karşı baskısını anlatmak için Hasan Molla, “Son sınıfta ise Türkçe derslerimiz tamamen kaldırıldı. Buna itiraz ediyoruz ve Batı Trakya’daki azınlık okullarında Türkçe ile Yunanca arasındaki eşitliğin mutlaka okulumuzda da uygulanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hüükümetin hem İslam dinine hem de anadillerine saygı göstermediğini ima eden Medrese Encümen Heyeti Başkanı, “Biz burayı dini eğitim veren bir azınlık okulu olarak biliyoruz ve yasal hakkımız neyse onu istiyoruz. Eğer bu okul bir azınlık okuluysa, bütün azınlık okullarında mevcut olan ve anlaşmalara göre uygulanan programın burada da uygulanmasını istiyoruz. Dini bir kurum olma özelliği itibarıyla da din derslerinin azaltılmasını asla kabul etmiyoruz.” şeklinde konuştu.

Medrese-i Hayriye’nin Batı Trakya’daki Müslüman azınlığa emanet Osmanlı döneminden kalma tarihi bir okul olmasına rağmen SYRIZA hükümeti tarafından statüsünün tam olarak belirlenmediğini ve son  aldıkları keyfi kararlarla İslam din derslerinin ve Türkçe’nin yok edilmesine tepki gösterdi. “Medresemizde uygulanan tedrisat, diğer azınlık okullarında olduğu gibi Eğitim ve Dinişleri Bakanlığı tarafından belirleniyor fakat son yıllarda okulumuzda uygulanan programda diğer azınlık okullarına göre bazı değişiklikler yapıldı. Daha önce de 1983’te Türkçe yapılan bazı dersler Yunanca yapılmaya başlamıştı. Türkçe derslerinin azaltılması, veli ve öğrencilerin görüşü ve onayı alınmadan yapılıyor. Halbuki burası bir azınlık okulu, bir vakıf okulu. Bu gibi kararlar alınırken mutlaka bizim de görüşlerimize başvurulmalıydı ve bundan sonra da başvurulmalı. Medresemizin azınlık okulu ve vakıf statüsü de artık net olarak tescil edilmeli.” dedi.

Medrese Encümen Heyeti olarak istedikleri yasal haklarını yazılı şekilde tüm ilgili Yunan makamlarına ilettiklerini ve cevap beklediklerini belirten Encümen Başkanı, “Öğrencilerin bu eylemi uyarı mahiyetindedir ve iki gün sürecek. Daha sonra ne olur bilmiyorum.” diye konuştu.

İLGİLİ HABER

Türkçeyi kaldıran SYRIZANEL’e protesto: Derslere girmediler!

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.