Çiftçi dertli: Basma fiyatı bu yıl daha mı düşük? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çiftçi dertli: Basma fiyatı bu yıl daha mı düşük?

Çiftçi dertli: Basma fiyatı bu yıl daha mı düşük?

Batı Trakya’da tütüncüler için koca bir yıl sarf ettikleri emeğin karşılığını alacakları günler yaklaşıyor.

Kasım ayı tütüncüler için tütünlerin alım satımının gerçekleştiği ay oluyor. Her ne kadar son yıllarda teknolojinin de yardımıyla son mahsul elde edilene kadar izlenen süreç eski yıllara nazaran daha kolay hale gelmiş olsa da, tütün üretimi yine de meşakkatli bir iş.

Yerel Empros gazetesinden Marianna Ksanthopulu’un aktardığını göre İskeçe’nin (Xanthi) Mustafçova (Miki) bölgesindeki tütün üreticileri tütün şirketleriyle sözleşmeleri imzalamış durumda. Şu anda bir ve ikinci el tütünler tartılmayı bekliyor. Daha sonra daha kaliteli tütünlerin elde edildiği üç ve dördüncü (uçlar) eller tartılıp satılacak. Aradaki kalite farkı fiyata da yansıyor. Geçen yıl örneğin ilk eller 5 euro’dan satılırken, son eller 5,50’den satılmıştı.

Bu yıl ise tütün fiyatlarının daha düşük olması bekleniyor. Özellikle de hastalıklarla boğuşan Rodop ilinde nasıl bir tablonun ortaya çıkacağı ise belirsiz.

Tütün üreticileri de azınlıkça’nın aktardığına göre bu yılki iklim şartlarının tütün üretimi için elverişsiz olduğunu söylüyor. Haziran yağmurları tütünleri bir anda uzamasına yol açarken, akabinde gelen kuraklık ise büyük zarara yol açtı.

İskeçe ilinde son yıllarda tütün üretiminde %20’ye varan bir düşüş kaydediliyor. dağlık kolunda basma tipi tütün üretilirken, Stavrupoli bölgesinde ise Virginia cinsi de üretiliyor. İskeçe’deki tütün üretimi yılda 1.500 tonu aşmazken, Rodop ilinde 6 bin tonun üzerine çıkabiliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et