Pire Metropoliti Tsipras’ı uyardı: Batı Trakya kısa sürede Kosovolaşacaktır - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Pire Metropoliti Tsipras’ı uyardı: Batı Trakya kısa sürede Kosovolaşacaktır

Pire Metropoliti Tsipras’ı uyardı: Batı Trakya kısa sürede Kosovolaşacaktır

Pire Metropoliti Serafim, Batı Trakya’daki müftülük kurumlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Realfm 97,8 FM radyosunda konuşan Metropolit Serafim, devlet ile kilise arasında ortodoks din adamlarının devlet memurluğundan çıkarılması müzakereleri ile ilgili yaptığı açıklamada “Şu anda kamu hukukuna tabi olan tüzel kişilikler olan Yunanistan Ortodoks Kilisesi, Yahudi cemaatleri, Merkez Yahudi Konseyi ve kamu daireleri olan Müslüman Müftülükleri gibi dinî kurumlarımız var. Sevgili Başbakanın bu hareketiyle şu korkunç olay vuku bulacaktır: Eğer kamu memuru konumundaki din görevlileri kamudan özel sektöre geçerlerse, o zaman büyük bir hukuk sorunu ortaya çıkacaktır. Kilise’nin 10 bin kadar kamu hukukuna tabi tüzel kişileri nasıl yönetilecektir? Kimler tarafından yönetilecektir, özel kişiler tarafından mı? Bu İdare Hukuku’na uymuyor” ifadeleri kullanıldı.

Serafim açıklamalarının devamında Batı Trakya’daki müftülüklere de değinirken “Eğer Müslüman müftülükleri özel hukuka tabi birliklere dönüşürse, o zaman Yunan devleti müftüleri atayamayacak, müftüleri Müslüman azınlık, Gümülcine Konsolosluğu ve dolayısıyla Ankara belirleyecektir. Batı Trakya da kısa sürede Kosovolaşacaktır. Bunlar, böyle tarafsız ve çok derin analiz edilmemiş bir kararın korkunç sonuçlarıdır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan SYRIZA hükümeti ortodoks din adamlarıyla yaptığı devlet memurluğundan çıkarma müzakerelerini Müslüman din adamları ile sürdürmek yerine Batı Trakya’daki müftülükleri Osmanlı’dan gelen özelliklerini kaldırarak tamamen devlet kontrolüne geçiren adımlar attı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.