Caner İmam: OGA’dan sigortalı olanlar 62 yaşında da emekli olabilir - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Caner İmam: OGA’dan sigortalı olanlar 62 yaşında da emekli olabilir

 Caner İmam: OGA’dan sigortalı olanlar 62 yaşında da emekli olabilir

Avukat Caner İmam, OGA’da ve TEBE’de sigortası olan vatandaşları yakından ilgilendiren 360 euro yardım parası, emeklilik yaşı ve iki farklı sigortadan emekli olunması gibi önemli konular hakkında bilgi verdi.

“OGA’dan sigortalı olanlar 62 yaşında da emekli olabilir”

“OGA’dan sigortalı kişiler için bugün emeklilik yaşı 67’dir. Ama 62 yaş emekliliği de var. Bu durumu vatandaşlar göz önünde bulundurmuyorlar. İki yıl başka kurumda sigortalı çalışmışlığı varsa bu OGA’lılar 62 yaşında emekli olabilir.

Ancak, 1988’den beri OGA sigortası ödemiş olması lazım. Ödemelerde kesinti olmuş olsa da düzeltilebilir. Önceden iki yıl NAT, TEBE, İKA sigortalı veya yurtdışında iki yıl çalışmış OGA’lılar 62 yaşında emekli olma hakkına sahiptir. Anladığım kadarı ile bu program iki yada üç yıl sonra kapanabilir. Böyle bir olasılık var bu imkâna sahip olanlara tavsiyem bu fırsatı değerlendirsinler.”

“Artık OGA’ya 4000 euro’nun üzerinde borcu olanlar da emeklilik başvurusu yapabiliyor”

“OGA’ya 4.000 euro’nun üzerinde borcu olan 67 yaşına gelmiş vatandaşlar daha önce emeklilik için başvuramıyordu. Bu konuda esneklik yapıldı. Artık 8 bin, 10 bin veya üzeri borçlu vatandaşlar da emeklilik için başvurabiliyor. Sistem açık ve isteyen vatandaşlar başvurularını yapabilirler. 4 bin euroya kadar borçların paralarını sistem kendi çekiyor. Ama 4 binin üzerinde borcu olanlar önce borcunu ödeyecek sonra emeklilik maaşı alabilecek.”

“Dar gelirli veya hiç geliri olmayan vatandaşlar 360 euro yardım alabilir”

“Bugün toplumda hem çoğunluktan hem de azınlıktan aynı durumda olan vatandaşlar var. Ama azınlıktan daha fazladır. Geçmiş yıllarda OGA sigortasını ekonomik sıkıntılardan ya da özel nedenden dolayı ödeyememiş olabilirler. Bu özel sorun toplumda çoğalınca genel sorun haline dönüştü. Sizlere mevcut yasa ve yasanın sağladığı olanakları değerlendirmek istiyorum. OGA bünyesinde OPEKA adında bir kuruluş açıldı. Bu kuruluş geliri kötü olan veya geliri olmayan vatandaşlara 360 euro yardım parası vermektedir. Bu yardımlar emekli olması gereken 67 yaş ve üzerinde olanları kapsamaktadır. Bu program, bildiğimiz diğer yardım programları gibi değil, emekli yaşına gelmiş az geliri olan ya da hiç olmayanları kapsıyor.

Eskiden toplumda bu yardıma “ödemeyenler parası” deniyordu. Bu paranın ismi şimdi OPEKA oldu. Yardımı alabilmek için belirli kriterler var. Bu kriterleri OGA sigortası yetkililerinden veya avukatlardan öğrenebilirler. Bu programı OPEKA yetkilileri biliyor ve başvuru yapıyor. Biz avukatlar da bu tür dosyalar bulunmaktadır. Bu başvuru küçük bir süreçten geçerek 360 euro’luk bir yardım şeklinde veriliyor.

“Borcu olanlar da 360 euro yardım parası talep edebilir”

“Başka bir olayı daha izah etmek istiyorum. Mesela bir vatandaş 67 yaşına geldi, sigorta borcu var ama ödenmemiş ne yapacak? Bu vatandaş emekli olamayacak mı? Ya da komşudan para alıp borcunu ödeyecek de ondan sonra mı para alacak? Veya bankadan kredi çekerek mi borcunu ödeyip sonra para alacak? Bu problem, herhalde büyük görüldü ki buna bir çözüm üretildi.

Hiçbir sigortaya kayıtlı olmayan vatandaşlar zaten 1 yıldan beri OGA bünyesinde kurulan OPEKA’nın verdiği yardımdan yararlanıyor. Peki sigortalı olan ancak ödeyemeyenlerin durumu ne? Öncelikle şunu söyleyeyim bu özel konu olduğu için kişi borcunu söylemiyor, kendisi biliyor. Bu durumdaki vatandaşlar şunları bilmesi gerekiyor. Mesela, OGA sigortasına 10.000 euro borcu var ve ödemiyor. Bu kişi dilekçe yaparak OPEKA’dan 360 euro yardım parasını talep edebilir.”

“Bir ailede karı koca ayrı ayrı 360 euro yardım alabilir”

“Bir aileden karı ve koca ikisi de 67 yaşındaysa ve yardım parası başvurusu yaparlarsa ikisi de ayrı ayrı 360 euro yardım parası alabilirler. Ama eşlerden biri sigortasından 360 euro’dan 1 euro dahi fazla emeklilik alıyorsa bu durumda eşlerden biri yardımı alamıyor. Emeklilik maaşı 360 euro’nun altındaysa ikinci eş de yararlanabilir. Bu konuda halkımızı bilgilendirelim belki birileri başvuruda bulunur. Vatandaşlar konuyu araştırsınlar. Sefalet ve sıkıntı içerisinde olmasınlar bunu değerlendirsinler.”

“Emeklilik Yardım kapısı TEBE’ye borcu olanlara da açık”

“OGA’nın haricinde TEBE sigortasına kayıtlı 67 yaşındaki vatandaşlar için de OPEKA yardımı geçerlidir. TEBE ödemeleri konusunda vatandaşlar zor durumda. Diyelim ki; TEBE’ye 4 bin veya 20 bin euro ve üzerinde borcu var. Emeklilik günü gelmiş ama evrakları yatıramıyor. Yardım kapısı ona da açık. O da gidip emeklilik yardım dilekçesi yaparak OPEKA’dan yardım isteyebilir. Bu yardıma başvurmak için eşlerden biri 360 euro’nun üzerinde sigortadan maaş almıyor olması lazım. Yunanistan’da 40 yıl oturmuş, daimi ikametgâhı burada olması lazım, belediyeden burada oturduğuna dair evrak alması lazım, taşınmaz mal beyanı yani rayiç bedeli ne kadar olduğu gibi kriterlere bakılmaktadır.  

“15 yıl sigorta ödeyen vatandaş emekli olabilir”

“17 yıl ödemiş fakat son zamanlarda sigortasını ödeyemez duruma gelmiş bir vatandaşı ele alacak olursak, bu kişi 15 yıl ödediğinden dolayı 67 yaş emekliliğini kazanmış durumdadır. Son iki yılı ödememiş olsa da sorun yok emekli olabilir. Yasa, 15 yıl ödemiş olan kişi 67’de emekli olabilir diyor. Yarın ne olur onu bilemiyoruz. 3 yıl sonra OGA 20 yıl derse sizde de 16 yıl ödeme varsa bu durumda emekli olamayacaksın. Ama tekrar söylüyorum şimdilik 15 yıl şartı aranmaktadır.”

“İki farklı sigortanın pullarının aynı anda sunulması daha mantıklı”

“OGA sigortası ödemeleri ve diğer sigortalardan yapıştırılan pulların emeklilik için aynı anda verilip verilmemesi konusuna değinecek olursak bildiğiniz gibi sigortalar toplandı EFKA oldu. İki ayrı noktadan sigortadan kazanılan pullar varsa bunların aynı anda ve birlikte dilekçenin verilmesi

daha mantıklıdır. En azından maddi kayıp olmayacak. Çünkü OGA’nın haricinde IKA’dan da pullar varsa onlar da aynı zamanda verilsin ki IKA’dan alacağı miktar emeklilik maaşına erken ilave edilsin.”

 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.