Bu sokak köpeklerinden Yassıköy Belediyesi sorumlu! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bu sokak köpeklerinden Yassıköy Belediyesi sorumlu!

Bu sokak köpeklerinden Yassıköy Belediyesi sorumlu!

Yunanistan Eğitim Bakanlığı, Yassıköy (İasmos) Belediyesi’nin Rodop ilinde bulunan üniversite kampüsündeki sahipsiz köpeklerin idaresi konusundaki sorusuna cevap verdi.

Hatırlanacağı üzere Trakya Dimokritos Üniversitesi’nin Gümülcine’de (Komotini) Yassıköy (İasmos) Belediyesi sınırları içerisinde bulunan kampüsünde sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan üniversite öğrencisi kızın davası görüşülmüştü.

Yerel Hronos gazetesinden Azınlıkça’nın aktardığına göre Dimokritos Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyan genç kız, 4 Ekim 2016 tarihinde öğrenci yurdunun önünde bulunan sahipsiz bir sokak köpeğinin saldırısına uğramış ve dizi zarar görmüştü. Önce tedavi olmak üzere hastaneye giden üniversite öğrencisi sonraki gün ise savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Kampüs, Yassıköy Belediyesinin idarî sınırları içerisinde bulunduğu için belediye aleyhine ve daha doğrusu dönemin sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Hısım’ın aleyhine cezai kovuşturma başlatılmıştı.

Dava 20 Şubat 2018 Salı günü Gümülcine Adliyesinde görüşülürken, mahkeme, dönemin Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Hısım’ı Ceza Hukukunun 314’ünci maddesi uyarısınca “basit bedensel zarar”dan suçlu bularak 5 ay tehirli hapis cezasına ve mahkeme masraflarını ödemeye mahkum etmişti. Sanığa, kararı temyize götürme hakkı tanınmıştı

EĞİTİM BAKANLIĞI’NDAN CEVAP

Yassıköy Belediyesi ise üniversitelerin “özerk” statüsünü göz önünde bulundurarak bu konuda, yani sahipsiz köpeklerin idaresi konusunun kime ait olduğuna dair resmi bilgilendirme için Eğitim Bakanlığı’na başvurdu.

Eğitim Bakanlığı’ndan gelen cevapta ise “üniversitenin özerkliğinin (aftodiikito) sadece eğitimle ilgili ve idari meseleleri kapsadığı” belirtilirken sahipsiz köpeklerin idaresi konusunun böylece Yassıköy Belediyesi’ne ait olduğuna işaret etti.

Bu cevap doğrultusunda Yassıköy Belediyesi de yetkili dairesi aracılığıyla sahipsiz sokak hayvanları konusunda yasaların öngördüğünü yapıyor. Böylece özel veterinerle işbirliği çerçevesinde kampüs içerisindeki köpeklerin aşılanması, kısırlaştırılması hatta yeni sahiplere kavuşturulması da gerekiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.