Aşağıköylü Muzaffer: Pırasa alır gibi Bulgaristan’dan tarım ilacı almayın, ben yandım siz yanmayın - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Aşağıköylü Muzaffer: Pırasa alır gibi Bulgaristan’dan tarım ilacı almayın, ben yandım siz yanmayın

Aşağıköylü Muzaffer: Pırasa alır gibi Bulgaristan’dan tarım ilacı almayın, ben yandım siz yanmayın

Bulgaristan ve Türkiye’den getirilen yasadışı ilaçlar Batı Trakya’da çiftçilerin başını yakmaya devam ediyor.

Batı Trakya’nın Rodop iline bağlı Aşağıköy’den (Arsakio) olan 60 yaşındaki Muzaffer Ali, Bulgaristan’dan aldığı 900 gramlık bir ilaç yüzünden 1.000 euro para cezası ödemek zorunda kalanlardan.

Başından geçen olayı başkalarının aynı duruma düşmemesi için Azınlıkça’ya anlatan Muzaffer bey Nisan ayında Bulgaristan’dan 900 gramlık bir tarım ilacı almış. Üstelik, aldığı ilaç kendisi için de değil. Bir arkadaşının isteğini kıramayan Muzaffer bey bir nevi “arkadaş kurbanı” olmuş.

Gümülcine’de Yunanistan ile Bulgaristan sınırında bulunan Nimfea-Makaza sınır kapısını geçtikten sonra evine doğru yol alan emekli adamı maliye memurları durdurmuş. Yapılan inceleme sonrası aldığı ilacın Yunanistan’da onaylı ilaç olmadığı tespit edilip 1.000 euro idari cezaya çarptırılmış.

“Bilgisizlik cezalandırılıyor” diyen Aşağıköylü Muzaffer bey “Biz bunun ticaretini yapmıyoruz. Kaçak ilaç getirsek anlarım, onlara zaten ceza kessinler. Bir arkadaşım istedi, kıramadım. Yasak olduğunu bilmiyordum. Üstelik ben çiftçi de değilim, emekliyim, topu topu 10 dönüm tarlam var. Hadi beni bırakın yanımda Kirlik’ten (Roditi) bir Yunan kadın daha vardı. Gülleri için 100 gramlık bit ilacı almış 10-15 euro’ya, o da 1.000 euro ceza yedi. O bile bilemedikten sonra biz nasıl bileceğiz” diyor ve bu konuda bilgilendirme olmadığına dair sitemini dile getiriyor.

“Ben yandım siz yanmayın”

Milletvekillerinden Ayhan Karayusuf’u aradığını ve bir türlü ulaşamadığını anlatan Muzaffer bey daha sonra Mustafa Mustafa ile konuyu görüştüğünü ifade ederken “Bu yasa 5 yıl önce çıkmış. Fakat bizim insanımız bilmiyor. Bunu sürekli anlatsınlar, radyolarda söylesinler. Bir de hangi ilaçlar yasaklı? Bunun listesini yayınlasınlar ki boşu boşuna ceza yemesin insanlarımız. 10-15 euro’luk yarım paket ilaç için 1.000 euro ceza ödeniyor. Bu ceza bazı durumlarda 30 bin euro’ya kadar varıyor” diyor ve ekliyor:

“Bu paranın bir kerede ödenmesi gerekiyormuş. İdari ceza bu. Ama soran yok benim param var mı yok mu diye. Ben gemicilikten emekliyim. Astım hastasıyım. Bir defada 1.000 euro ödersem, sonraki ay ne yiyeceğim, hangi parayla geçineceğim? Bunu milletvekiline de söyledim, bakana iletsinler”.

Bilmediği için böyle bir durumla karşı karşıya kaldığını ve 1.000 euro ödemek zorunda kaldığını anlatan Muzaffer bey “Bunu haber yapın, insanlarımızı uyarın, bilsinler. Pırasa lahana alır gibi Bulgaristan’dan tarım ilacı almasınlar. Yunanistan bunu affetmiyor, cezayı kesiyor. Ben hem kendim için üzüldüm hem de bizim insanlarımız için üzülüyorum. Boşu boşuna ceza yemesinler. Ben yandım onlar yanmasınlar” sözleriyle üstüne basa basa bu ilaç konusunda Batı Trakyalıların dikkatli olmasını istirham ediyor.

Aşağıdaki belgelerde ise Muzaffer beye kesilen cezaya dair bilgiler yer alıyor:

Bulgaristan tarım ilacı cezası

Bulgaristan tarım ilacı cezası

Bulgaristan tarım ilacı cezası

Bulgaristan tarım ilacı cezası

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.