Kozlucalı Necibe eğitimin önemine vurgu yaptı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kozlucalı Necibe eğitimin önemine vurgu yaptı

okul

Yunanistan’ı vuran mali krizle birlikte erkeklerin iş için yurtdışına göç ettiği İskeçe’nin (Xanthi) Kozluca (Kotili) köyünde kalan kadınlar el işleriyle birlikte hem para kazanıyorlar hem de bütün hünerlerini sergiliyorlar.

ERT Komotini devlet radyosundan gazeteci Maria Nikolaou’ya konuşan Kozlucalı Necibe Dilsiz  “Biz geride kalan kadınların da bir şeyler yapması gerekiyordu” diyor ve patates ve tütün yetiştiriciliği dışında el işleri, örgü ve dikiş-nakış işleriyle uğraştıklarını söylüyor.

“Ninelerimizin bize öğrettiği gibi durmadan örgü örüyoruz, el işleri yapıyoruz” diyen Necibe hanım Azınlıkça’nın aktardığına göre sözlerini “Semen, bez ve elimizden gelen daha onlarcası. Her gece bütün kadınlar toplanıp bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Böylece küçük bir gelir elde ediyoruz. Kazandığımız para çok değil ama gerekli” ifadeleriyle sürdürüyor.

Kozlucalı Necibe: ‘Eskiden kızların okula gitmesi ayıptı’

34 yaşındaki Kozlucalı Necibe hanımın üniversitede okuyan iki kızı ve ortaokula giden bir oğlu var. “Eskiden işler farklıydı, kızların okula gitmesi ayıptı” diyen genç anne “Ben okuldayken hiçbir kız eğitimine devam etmiyordu, ortaokula ve üniversiteye gitmiyordu. Çocuklarımın eğitimlerine devam etmelerini bu yüzden çok istedim. Sizden saklayacak halim yok ben de ortaokula, ikinci fırsat okuluna çok gitmek isterim ama maalesef köylerimizde yok ve İskeçe’ye gidip gelmem zor. Üç kez Şahin ve Elmalı köylerindekine yazıldım ama okul açılmadı, ben de beklemeye devam diyorum” diye bu arzusunu dile getiriyor.

İskeçe’nin bu dağlık köyünde yaklaşık 100 ailenin yaşadığını anlatan 34 yaşındaki Necibe “Eğer iş olsaydı, köyden gidenler de geri dönerdi ve köyümüz yeniden canlanırdı. Birçok aile gitti. Kooperatife başladığımızda 30 aileydik, şimdi ise sadece 5 aile kaldık. İnşallah hepimiz sağlıklı oluruz ve devam ederiz” diyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.