Vicdan’ın büyük başarısı! Drosero’dan üniversiteye giden ilk kız öğrenci oldu - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Vicdan’ın büyük başarısı! Drosero’dan üniversiteye giden ilk kız öğrenci oldu

Vicdan’ın büyük başarısı! Drosero’dan üniversiteye giden ilk kız öğrenci oldu

İskeçe’nin (Xanthi) Drosero Mahallesi’nden Vicdan Alioğlu yaşadığı mahalleden üniversiteye geçmeyi başaran ilk kız öğrenci oldu.

Drosero mahallesinde çocuklar son yıllarda ilkokulu güçlükle bitirmeye başlarken, ortaokul ve liseye devam eden öğrencilerin sayısı sınırlı oluyor. Geçmiş yıllarda ortaokuldan az sayıda kız öğrenci mezun olmayı başardı.

Vicdan Alioğlu ise bu basmakalıpları yıkmayı başararak Rethimnos Edebiyat Fakültesini kazanmayı başardı. Babası Güngör Alioğlu, 1999 yılında üniversiteyi kazanıp anaokulu öğretmeni çıkmış ve 5 bin nüfuslu Drosero tarihinde üniversite okuyan ikinci kişi olmuştu. Şimdi de aradan geçen 19 yıl sonra kızı Vicdan üniversiteyi kazandı.

Azınlıkça’nın tvxs.gr sitesinden Türkçeye çevirerek aktardığı bilgilere göre Vicdan’ın evinde büyük bir mutluluk hakim. Genç Vicdan İskeçe 2. Devlet Lisesindeki öğretmenlerine ve sosyal kurslardaki öğretmenlerine müteşekkir. Puanı Gümülcine’deki Edebiyat Fakültesinde öğrenim görmek için de yeterli olan Vicdan, değişiklik için daha uzakta olan Rethnimons’a gitmeyi tercih etti.

38 yaşındaki babası Güngör de gerek kendi çocuklarına gerekse de Drosero’daki diğer çocuklara eğitimi aşılmaya çalışıyor. İlkokul dersleri dışında mahalledeki çocuklara derslerinde yardımcı oluyor.

“Evlenmesini söylediler, o ise okumayı tercih etti”

Drosero’daki kızların bir çoğunun erken yaşta evlendiği bilinen bir gerçek. Vicdan’a da “çıkan kısmetleri” değerlendirmesini ve evlenmesini söyleyenler olmuş. Ailesi ise tüm bunlara kulaklarını tıkamasını ve eğitimine devam etmesini tembih etmiş. Vicdan’ın üniversiteyi kazanması sonrası şimdi Alioğlu ailesi, ailenin 4 kızından ikincisi olan Ayşe’nin de yakın gelecekte aynı başarıyı göstermesine odaklanmış durumda.

Vicdan’ın Drosero ile ilgili klişelerin kırılması adına büyük bir adım ve gelecekte mahalledeki eğitimlilerin sayısının artacağına dair büyük umutların doğmasına yol açıyor.

Vicdan’ın büyük başarısı! Drosero’dan üniversiteye giden ilk kız öğrenci oldu

Fotoğraflar:tvsx.gr

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.