Çikolata yemek kalp hastalığı riskini düşürüyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çikolata yemek kalp hastalığı riskini düşürüyor

Çikolata yemek kalp hastalığı riskini düşürüyor

Yapılan bir çalışmaya göre, az miktarda yenen çikolata, kalp hastalığı riskini azaltıyor.

The Telegraph’ın haberine göre, araştırmacılar, 575 bin kişinin katıldığı beş ayrı çalışmayı değerlendirerek, ayda üç parça çikolata yemenin, kalp hastalığı riskini yüzde 13 azalttığı sonucuna vardı. 

Ama, Münih’te düzenlenen Avrupa Kardiyoloji Topluluğu konferansında sunulan  çalışma, aşırı çikolata tüketimine yeşil ışık yakmıyor, çünkü her gün çikolata yemek kalp hastalığı riskini yüzde 17 arttırıyor.

Araştırmanın başındaki Dr. Chayakrit Krittanawong (New York, Icahn School of Medicine), The Daily Mail’de çıkan haberde, “Çikolatanın çok önemli bir flavonoid kaynağı olduğuna inanıyorum, bu da enflamasyonu azaltma ve iyi kolestrolü artırmayla bağlantılı. Flavonoid’ler, bedendeki nitrik oksit oranını artırır, bu da damarları genişletir ve bu da dolaşımı iyileştirir,” dedi.

Ama birçok çikolata ürününde doymuş yağların fazla olduğu konusunda da uyardı. “Bu yüzden sadece az miktarda tüketimini tavsiye ediyoruz,” diye belirtti.

Şimdi, çikolatanın kalp sağlığını artırıp artırmadığını ve çikolatanın hangi çeşitlerinin en çok fayda sağladığını tam olarak belirlemek için bir rastgele klinik test yapmak gerekiyor.  

İngiliz Kalp Vakfı’nda diyetisyen olan Victoria Taylor bir açıklamasında şöyle diyor: “Çikolatanın, ya da daha çok içindeki kakaonun, daha önce birçok kardiyovasküler faydası olduğu belirlendi.

Bu geniş çaplı analizler, az miktarda çikolata yemenin kişiyi kalp yetmezliğine karşı koruyabileceğini öne sürüyor, ama çok fazla tüketmek zararlı olabilir. Analiz, gözleme dayalı bilgiden oluşuyor, bu yüzden görülen etkilerden başka etkenler de sorumlu olabilir ve daha bulguları doğrudan öneriler olarak sunamayız.”

Tatlı sevenlerin çikolatayı ara sıra, bir ödül gibi tüketmelerini önerdi, ve en fazla kakao oranına sahip bitter çikolatayı tercih etmelerini tavsiye etti.

Çalışma, 2017’de Journal Heart’ta yayınlanan, ve az miktarda yenen çikolatanın kalp atış ritmi bozukluğu olan atriyal fibrilasyon riskini azalttığını öne süren bir araştırmanın devamı. O araştırmaya, 55 bin 500 kadın ve erkek çalışmaya katılmıştı.

Harvard T. H. Chan School of Public Health Epidemiyoloji Bölümü’nde eğitmen ve yazar olan Elizabeth Mostofsky, o zamanki bir açıklamasında şunları söylemişti: “Çalışmamız, az miktarda çikolata tüketiminin kalp sağlığına faydalarını gösteren diğer çalışmalarla beraber, potansiyel olarak aritmi riskini azaltan davranışsal etkenlerin de önemini vurguluyor.” 

Kaynak

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et