Batı Trakya’da tûtûncûler dertli! Çile bitmiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da tûtûncûler dertli! Çile bitmiyor

Batı Trakya’da tûtûncûler dertli! Çile bitmiyor

Batı Trakya’nın çilekeş tütün üreticileri için bir hasat dönemi daha büyük sorunlar ve hayal kırıklığıyla tamamlanmak üzere.

Rodop ilinde etkili olan şiddetli yağışlar bu yıl birçok bölgede tütünleri mahveden “domates lekeli solgunluk virüsü”nün (Tomato Spotted Wilt Virus) gelişmesine yol açtı. Hastalık birçok bölgede tütün üretimini ve tütünün kalitesini olumsuz etkilerken, bazı bölgelerdeki tarlalarda zarar %100’e ulaştı!

Tütün üreticileri ise tam bir hayal kırıklığı içerisinde. Zira Yunanistan Devlet Tarım Tazminatları Kurumu ELGA bu hastalığa karşı tütüncülere tazminat ödemiyor. Azınlıkça’nın aktardığına göre konuyla ilgili Yunanistan Tarım Bakanına yöneltilen soru önergesine Bakan Vangelis Apostolou verdiği yanıtta “Bu durumda bahse konu zararları ELGA tarafından tazmin edemeyiz, çünkü ELGA yönetmeliğinde bahse konu zararın sigortası bulunmuyor” yanıtını vermişti.

Tütün üreticileri ise Bakanlığın kendileri için istisnai bir uygulamaya gidip tazminat ödemesini umuyor.

Azınlıkça’nın ypaithros.gr sitesinden aktardığına göre Yassıköy (İasmos) Belediyesine bağlı Büyük Müsellim (Mega Pisto) köyünden tütün üreticisi Ramadan Ramadan “Hastalık bazı tarlaları tamamen mahvetti. Ayrıca birçok tarla yağan yağmurlar sonrası sular altında kaldı. ELGA yetkilileri yağmurlar sonrası Yassıköy Belediyesindeki tarlaları ziyaret etti” diyor ve ekliyor: “ELGA ve Bakan tütünleri vuran hastalık için tazminat ödemeyeceklerini söylüyor. Biz ise ne OGA, ne ENFIA ne de başka bir şey ödeyebilecek durumdayız. Tütün bile toplayacak durumda değiliz”.

Eylül ayı sonunda hasta döneminin her yerde tamamlanmasıyla birlikte, şirketlerin de bu yıl tütünlere biçeceği fiyat belirlenecek. Rodop ilinin Kozlukebir (Arriana) Belediyesinde de birçok tütün tarlasında benzer bir tablo hakim.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.