Sivrisinekler neden bazılarımızı daha fazla ısırır? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sivrisinekler neden bazılarımızı daha fazla ısırır?

Sivrisinekler neden bazılarımızı daha fazla ısırır?

Şaşırtıcı bir biçimde 3 binin üzerinde sivrisinek türü insan kanını emmede uzmanlaşmıştır. Bu türlerin çoğu fırsatçı beslenicilerdir.

Mümkün olduğunca farklı kaynaktan beslenmek isterler.
Bu türler arasında Aedes aegypti ve Anopheles gambiae türlerinin insanlarda hastalık yayıcı tesirlerinden dolayı nasıl tercihler yaptıkları iyi bilinmektedir. Aedes aegypti, zika virüsünü insanlara bulaştıran bir türdür. Anopheles gambiae ise sıtmaya sebep olan parazitleri taşımaktadır.

Bazı sivrisinek türleri insanlardan kan emmek için güçlü tercihler göstermekle kalmazlar. Aynı zamanda bir sonraki kurbanlarını seçerken ayrımcılık yaparlar. İnsanların bir bölümü sivrisineklerin hışmına uğrarken, diğer bir bölümü sinek tarafından ısırılmamaktadır. Peki, bu ayrımcılığa sebep olan şey nedir?

Konuya dair birçok tevatür dolaşmaktadır. Bazı kişiler sarımsak, elma sirkesi türü besinleri yiyen kişilerin sivrisinek ısırıklarına daha az maruz kaldığını söylemektedir. Sivrisineklerin ısırma tercihlerinin bilim insanları tarafından araştırılmasının en önemli sebepleri arasında insanlara yaydıkları hastalıkları kontrol etme amacı yatmaktadır. Bu tercihler net bir şekilde ortaya konabilirse, sivrisineklerin davranışlarını manipüle etmek mümkün olabilir.

Tüm sivrisinek türleri, karbondioksite eğilimlidir. Bununla birlikte, CO₂ her yerde bulunur ve uzman bir sivrisineğin hedefini neden belli bir kişide tuttuğuna dair çok az bilgi sağlamaktadır. Karbondioksite ek olarak laktik asit cezbedici bir diğer faktör olarak gösterilmektedir. Laktik asit insanlarda diğer hayvanlara göre daha yaygındır.

Bunun yanında amonyak, bazı karboksilik asitler, aseton ve sulkaton gibi diğer bileşikler de sivrisineğin tercihleri arasında bulunmaktadır. Bu belirteçler sadece sivrisineklerin neden hayvanları değil, insanları tercih ettiğini göstermektedir. İnsanlar arasındaki seçimi belirlemede etken değildir.

Bir sivrisineğin farklı insanlar arasındaki seçimini motive eden şey, cildimizdeki mikrobiyotadaki varyasyondur. Bu mikrobiyota çoğunlukla cildimizde, gözeneklerimizde ve kıl foliküllerinde yaşayan patojenik olmayan bakteriler ve mantarlardır. Uçucu organik bileşikler halinde yaydıkları koku kombinasyonu, sivrisineklere ne kadar lezzetli olacağımızın sinyalini gönderir. Temas yoluyla bu bakteriler diğer insanlara geçmemektedir. Sıklıkla bir insanda yüzlerce türden oluşan santimetre kare başına 1 milyon bakteri bulunur. Bu da sivrisineklerin tercihlerini bize göre değil, cildimizde yaşayan bakterilere göre verdiğini göstermektedir.

Dokunulan, yenilen ve içilen şeylerin bu bakterileri getirmektedir. Ancak bir kişinin genetiği de bu mikrobiyotayı oluşturan faktörler arasındadır. Sivrisineklerin sadece dişileri insandan kan içmektedir. Bunu yapmalarının sebebi ise üremek için bu kana ihtiyaç duymalarından kaynaklanmaktadır.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/why-mosquitoes-bite-some-people-more-than-others

http://beyinsizler.net/bilim-insanlari-sivrisineklerin-bazi-kisileri-neden-daha-fazla-isirdigini-acikladi/

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.