Anket: Batı Trakya’da hangi parti önde hangi parti düşüşte? Şaşırtıcı sonuçlar - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Anket: Batı Trakya’da hangi parti önde hangi parti düşüşte? Şaşırtıcı sonuçlar

Anket: Batı Trakya’da hangi parti önde hangi parti düşüşte? Şaşırtıcı sonuçlar

Batı Trakya’nın da içinde yer aldığı Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti’nde yapılan kamuoyu yoklamasından oldukça enteresan sonuçlar çıktı.

“Egnatia Point of View” şirketinin 2018 yılı Temmuz ayında gerçekleştirdiği ankette iktidardaki SYRIZA’nın oy oranının oldukça düşük olduğu görülürken, kararsız seçmenler de dikkat çekiyor.

SYRIZA Partisi Ocak ayında yapılan ankete kıyasla 8 puanlık bir gerileme yaşarken, ND Partisi’nin oy oranlarında ise 8 puanlık bir artış olduğu görülüyor ve iki parti arasındaki puan farkı 25,1 olarak ortaya çıkıyor. Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti’nde oy tercihinde partiler arası sıralama şöyle şekilleniyor:

ND: %35,6

SYRIZA: %10,5

KKE: %5,3

ALTIN ŞAFAK: %5

KİNAL: %3

POTAMİ: %2,9

ANEL: %2,1

EK: %1,2

DİĞER: %1,5

BEYAZ-GEÇERSİZ: %1,9

KARARSIZLAR: %23

CEVAP VERMEYENLER: %8,1

Anket: Batı Trakya’da hangi parti önde hangi parti düşüşte? Şaşırtıcı sonuçlar

SYRIZA-ANEL hükümetinden memnuniyetsizliklerini dile getirenlerin oranı %80,3’ü bulurken, sadece %4,9’luk bir kesim hükümetin bölgedeki icraatını “olumlu” buluyor. Vatandaşların ekonomiden milli meselelere, işsizlikten güvenliğe, göçmen krizinden vergi kaçakçılığına kadar bir dizi konuda hoşnutsuzluğunu dile getirdiği ortaya çıkıyor.

Eyalet Başkanı hakkında ne düşünüyorlar?

Anket sonuçlarına göre Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios hakkında “olumlu” veya “galiba olumlu” görüş beyan edenlerin oranı %44,2 olarak şekillenirken, %13,4’lük bir kesim “olumsuz” veya “galiba olumsuz” görüş beyan ediyor. Fakat, ankete katılanların %22,8’inin Eyalet Başkanının adını ve ne rol oynadığını bilmemesi de dikkat çekiyor!

En popüler siyasetçi

Hakkındaki %49,6 oranındaki olumlu görüş ile Dedeağaç (Alexandroupoli) Belediye Başkanı Evangelos Lambakis bölgedeki en popüler siyasetçi olurken, %44,8 ile Evripidis Stilyanidis ikinci, %39 ile eski ND Evros milletvekili Aleksandros Dermetzopoulos üçüncü ve eski Eyalet Başkanı Aris Yannakidis %38,8 ile dördüncü sırada yer alıyor.

Hakkında en çok olumsuz görüş belirtilenler sıralamasında da %30,3 ile Evripidis Stilyanidis ilk sırada yer alırken, %26,7 ile Dolios ikinci, %22,2 ile Yannakidis üçüncü ve %21,3 ile Lambakis dördüncü sırada.

Ekonomi ve Makedonya anlaşmasından memnun değiller

Hükümetin Prespes’te Makedonya’nın ismiyle ilgili imzaladığı sözleşmeyle ilgili olarak Doğu Makedonya-Trakya halkının %79,2’si memnuniyetsizliğini dile getirirken, sadece %11,4’ü anlaşmadan memnun olduğunu ifade ediyor. Bu konuda anamuhalefet partisi ND’nin politikasını onayların oranı da %15’i aşmazken, %70,7’lik kesim anamuhalefet partisinin de bu konudaki politikasına karşı çıkıyor.

Eurogrup toplantısında Yunanistan’ın borcuyla ilgili sağlanan anlaşmayı sadece %8,7’lik bir kesim olumlu bulurken, %77,7’lik kesim ülkenin borcuyla ilgili anlaşmadan memnun değil.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et