‘Batı Trakya balı çok güzel kokuyor’ - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

‘Batı Trakya balı çok güzel kokuyor’

‘Batı Trakya balı çok güzel kokuyor’

Bu yıl Rodop ilindeki bal üreticileri açısından oldukça canlı başladı.

Rodop Arıcılar Derneği “Kentri” Başkanı Nikos Karakostidis ERT Komotini radyosuna yaptığı açıklamada “Arı nüfusunda büyük gelişme yaşandı, ancak ardı ardına yağan yağmurlar zarar verdi. Şimdi arılar üremeye devam ediyor ve bal toplamaya başladık. Bölgemiz şu anda çok iyi miktarda pamuk balı veriyor. Bu balın kalitesi son derece iyi” diyor.

700 resmi, 400 gayriresmi arıcı var

Haziran ayında genellikle arıcılar için bir boşluk oluşuyor. Ancak bu yıl bu durum geçerli olmadı çünkü o sırada çok yağmur yağdı. Bu dönemde arıcının da kovanlarını başka yerlere taşıması gerekiyor.

Karakostidis, arıcıların sahip oldukları kovanlar hakkında ise “Doğruyu söylemiyorlar, iyi de yapıyorlar. Çünkü devlet arıcılara karşı güven vermiyor. Tarım Bakanlığı tüm bu süre zarfında arıcılar için bir şey yapmış değil. Bu nedenle arıcılar da kovanlarını bildirmekten kaçınıyor” ifadelerini kullandı.

Bugün için Rodop ilinde arıcılık defteri olan 700 bal üreticisi bulunurken, yaklaşık 300-400 arıcının ise kovanlarını bildirmediği kaydediliyor. Yaklaşık 100 üyesi bulunan Kentri Derneği Başkanı “30-50 oğul sahibi amatör arıcı sayılamaz. Kendilerini devlete karşı yasal olmaya teşvik ediyoruz. Arıcılık defteri çıkarmalarını söylüyoruz. Bu maliyeti olan bir şey değil” diyor.

Bölge iklimi kaliteli bal üretilmesine yol açıyor

Karakostidis bölgede büyük miktarda bal üretilmediğini ancak üretilen balın çok kaliteli olduğuna vurgu yaparken, bunun da bölgedeki iklimden kaynaklandığını söylüyor ve ekliyor “Balımız çok güzel kokuyor. İnanılmaz bir bala sahibiz. Bunu değerlendirmeliyiz”.

Azınlıkça’nın aktardığına göre arıcılığın genellikle çiftçiler tarafından ikinci ek bir iş olarak yapıldığına dikkat çeken Kentri Başkanı “Ancak devlet bunu görmek istemiyor. Bu insanlar arıcılıktan ek bir gelir elde ediyor. Bunun yanlış olduğunu düşünmüyorum. Tarım Bakanı ise 2025 yılında arıcılığı meslek olarak yapmayanların elinden bal satma hakkının alınmasını düşünüyor. Devletin koştuğu bu şartlarda halihazırdaki arıcıların sadece %18’i profesyonel olabilir. Ki bunlar da az bal üretiyor. Birçok kişi de bu işi bırakacağı için nereden geldiği belli olmayan yurtdışındaki baldan ithal etmek zorunda kalırız” şeklinde konuşuyor.

Arı hırsızlığı

Çok sayıda arının tarım ilaçları nedeniyle öldüğüne dikkat çeken Karakostidis, kovan hırsızlarından da şikayetçi olduklarını kaydediyor. Birkaç gün önce bölgedeki bir arıcının 6 büyük kovanının çalındığını anlatırken, 1,5 ay önce ve 3 ay önce de başka arıcıların da maalesef kovanlarının çalındığını aktarıyor. Kentri Başkanı “Eğer bunlar böyle arıcı olacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Eğer sıfırdan başlamazsan, hiçbir zaman ilerleyemezsin” ifadelerini kullanırken “Balın toplandığı an dışında en keyifli an oturup arıların uyumlu bir şekilde çalıştığını izlediğimiz an oluyor” diyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.