Bahçe işleri yaparken vücudunuzda olanlara şaşıracaksınız - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bahçe işleri yaparken vücudunuzda olanlara şaşıracaksınız

Bahçe işleri yaparken vücudunuzda olanlara şaşıracaksınız

Birkaç saksı çiçeğiyle uğraşmak bile sağlığına fayda sağlayabiliyor…Nasıl mı?

Beyin

Kulağa garip gelse de, bahçe işleri kendini tekrarlayan yapısı gereği (sulamak, budamak, zararlı otları temizlemek ve bunları tekrarlamak gibi) beyinde yaratıcılığı artıran sinirsel bağlantıları harekete geçiriyor. Ve bir tohumu filiz halinden bitki galine gelene kadar büyütmek; beyindeki öğrenme, dikkat ve hafıza bölgelerini destekliyor. Bu, şimdi ne kadar fazla bahçe işiyle uğraşırsan, zihninin de ileride bir o kadar keskin kalacağı anlamına geliyor. Her gün toprakla uğraşanların bunama riski yüzde 36 oranında azalıyor.

Ruh hali

Bitki severler aslında tipik olarak bardağın hep doğru tarafını görüyor. Tüm bu iyimserlik, stres hormonu olan kortizolün bedeninde daha düşük seviyede olması anlamına geliyor. Böylelikle daha az kaygılı, neşeli olmaya eğilimli ve kendi değerinin daha fazla farkında oluyorsun.

Fitness

Toprağa çömeldiğinde ya da el arabasıyla saksıları taşıdığında, düşündüğünden çok daha fazla kalori harcıyorsun: 30 dakika boyunca bahçe işleriyle uğraşmak, aynı sürede basketbol potasına top fırlatmakla aynı etkiyi gösteriyor. Ve bu sayede 170 kaloriye veda ediyorsun. Bahçe ile uğraşmak ayrıca üst ve alt kol kasların ile omuzlarını çalıştıran bir egzersiz görevi görüyor ve sen kuvvetlendiriyor.

Kalp

Bitkiler yalnızca kortizol seviyeni düşürmekle kalmıyor. Yeşil bir alanda sadece yedi dakika bile kaldığında kan basıncın düşüyor. Yani toprakla uğraşırken sadece sakinleşmekle kalmıyor, sağlıklı bir kalbe de merhaba diyorsun! Haftada yaklaşık iki saat bahçe işleriyle uğraşanların kalp krizi geçirme riski yüzde 27 oranında azalıyor.

İlişkiler

Bitkilerle iç içe olmak, diğer insanlarla olan ilişkilerine de yansıyor. Araştırmalar, bahçıvanların ailelerine, arkadaşlarına, komşularına ve hatta yabancılara karşı çok daha sevecen olduğunu ve daha uzun süreli sosyal bağlar kurabildiğini gösteriyor.

Alerjiler

Toz toprak içinde kalmak kirlenmek anlamına geliyor evet…Ancak toprakla haşır neşir olmak, şaşırtıcı bir şekilde vücudun alerjenlerle savaşırken sana fayda sağlayabiliyor. Topraktaki “sağlıklı” bakteriler cildin tarafından emildiği ya da hava yoluyla ciğerlerine ulaştığı zaman, enflamasyona karşı bağışıklık sistemine destek olabiliyor. Hapşırma, boğaz kaşınması ve hırıltı gibi alerji belirtileriyle savaşman için sana yardımcı oluyor.

Yazı: Sude Orhan / http://www.womenshealth.com.tr/bahce-isleri-yaparken-bedeninde-olanlar/

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.