Mete: Yunan devleti 67 yaş sınırıyla yine müftülüklerden çalmıştır - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Mete: Yunan devleti 67 yaş sınırıyla yine müftülüklerden çalmıştır

Mete: Yunan devleti 67 yaş sınırıyla yine müftülüklerden çalmıştır

Ahmet Mete İskeçe iline bağlı camilerde okunması amacıyla yaptığı kurban bayramı açıklamasında Yunan devletinin metropolitlere yaş sınırı getirmezken müftülere ise 67 yaş sınırı getirmesini “müftülüklerden çalma” olarak değerlendirdi.

Mete “Nasıl ki metropolitlerin dini bir ağırlığı varsa, aynı şekilde müftülerin de bir ağırlığı vardır ve biz bunun korunmasını istemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Mete’nin bayram mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Son zamanlarda basından ve yetkililerden yine müftülük konusu gündeme taşındığını duymaktasınız. Devlet kendi tayin ettiği müftüleri yaş haddinden dolayı mecburi emekli ederek yerlerine naib atama yoluna gitmektedir. Bu uygulama bizim seçtiğimiz müftülüklerle alakalı bir durum değildir. Yunan devleti kendi müftülerini değiştirmektedir. Bize düşen uyanık olmak ve çeyrek asırdır devam eden hak arama mücadelesinde oyuna gelmemektir. Bu konuda sizlere bir iki hususu hatırlatmak isterim:

1- Yunan devleti mitropolitlere yaş sınırı koymazken, müftülere 67 yaşını emeklilik yaşı olarak sınır getirmiş ve müftülük meselesini çözeceğim derken yine müftülüklerden çalmıştır.

2- Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı seçtiği müftüsünün tanınmasını beklemektedir. Tanıma olmaması durumunda halk müftüsünü seçmesini istemektedir. Bu seçim de Yunan devletinin belirleyeceği bir iki kişiyle değil, azınlığın tümü tarafından yapılmalıdır.

3- Müftülük kurumunun yetkileri dinimize, geleneğe ve adetlere uygun olan çalışma şekli değiştirilmeye çalışıldığı takdirde, azınlık insanının rahatsız edecek ve daha farklı sorunlar ortaya çıkacaktır. Onun için devlet eğer çözüm bulmak istiyorsa, bu meseleyi azınlıkla iştişare etmelidir. Müftülüğü bir devlet kurumu haline getirip dini bir kurum olmaktan çıkarmaya çalışmamalıdır. Nasıl ki mitropolitlerin dini bir ağırlığı varsa, aynı şekilde müftülerin de bir ağırlığı vardır ve biz bunun korunmasını istemekteyiz.

Sevgili Kardeşlerim, 

Aramıza devletin yandaşları sızarak müftlük meselesini sulandırmaya çalışmaktadırlar. “Kim müftü olacak?” sorusuyla insanların kafalarını karıştırıyorlar. Bu oyuna gelmeyelim, bizim müftü sorunumuz yoktur, müftülük sorunumuz vardır. Azınlık müftüsünü seçmiştir. Gerekirse gene seçecektir. Ama bu sorunu kişilere indirirsek, meseleyi hafife almış oluruz.

12 sene önce yaptığımız müftülük seçiminden beri bu davaya sahip çıktık. Allah bu memleketlerde bir olmayı, iri olmayı, diri olmayı, davamıza sahip çıkmayı nasip etsin. Önemli olan Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının kazanmasıdır. Önemli olan müftülük sorununun gerektiği şekilde halledilmesidir.

Bu vesileyle hepinizin Kurban bayramını kutlar, bu mübarek bayramın Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı ve tüm İslam alemi için birliğe, dirliğe, barış ve huzura vesile olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ederim.”

İLGİLİ HABERLER

Gümülcine ve İskeçe’ye atanan müftü naipleri açıklandı

 

Türkiye 2 Yunan askerini serbest bıraktı

 

Yeni müftü düzenlemesi Batı Trakya’da ne öngörüyor? İşte detaylar

 

Müftü düzenlemesi Parlamento’dan geçti 

 

Tsipras ile görüşen Erdoğan: ‘Batı Trakya’da inşallah seçimle müftü olacak’

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.