Kepçe kulak nasıl düzelir, ameliyat işe yarar mı? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kepçe kulak nasıl düzelir, ameliyat işe yarar mı?

Kepçe kulak nasıl düzelir, ameliyat işe yarar mı?

Kepçe kulak insanlarda en sık görülen şekil bozukluklarından biridir. Günümüzde bu problemden muzdarip olan birçok insan kulaklarının şekline takılmaktadır.

Bu durumu saklamak için çeşitli aksesuarlara ve saçlarımız ile saklama yöntemlerine başvurabiliriz. Her durumda kulaklarımızı bir şeylerden saklama ihtiyacı zamanla sıkıcı bir hale gelir.  Genellikle kulakların küçük ve kafatasına daha yakın olması istenir.

Doğuştan genetik olarak gelen kulak şekilleri insandan insana farklılık gösterebilir. Bazı insanlarda bu durum normal kulak boyutları şeklinde olsa da bazı insanlarda ise normal olan kulak büyüklüğünün dışında farklı boyutlarla karşılaşılabilir. İnsan vücudunda ki uzuvlarda olan şekil bozukluğunu düzeltmek günümüzde bir hayli kolay hale gelmiştir. İnsanlar bu uzuvları düzeltmek için çeşitli estetik ameliyatlarına başvurabilir.

Kepçe kulak ameliyatı da bunlardan biridir. Geçmişten günümüze baktığımızda teknoloji ve tıbbın ilerlemesiyle estetik açısından yapılan ameliyatların kolaylaştığını çok net bir şekilde görebiliriz. Bazı estetik ameliyatlarını sigorta karşılayabilir fakat kulak estetiği ameliyatında bu durum için nasıl bir yol izlenir veya karşılanır mı tam olarak bir şey diyemeyiz. Çocukluktan gelen bu estetik görünümün istediğimiz gibi olmaması hayatımız boyunca bizleri rahatsız edebilir.

Kepçe Kulak problemi ilerleyen yaşlarda da bizleri psikolojik olarak rahatsız edebilir. Fotoğraf çekimleri esnasında kendimizi bir hayli rahatsız hissedebilir ve fotoğraf çekimlerinden sonra çeşitli fotoğraf düzenleyici programlara başvurulabilir. Kendimiz dışında dışarıdan başka insanların bakışları ve yorumları bizleri günlük hayatta rahatsız edebilecek hale gelebilir.

Kulak estetiği için kepçe kulak ameliyatı tedavisi mümkündür. Kepçe kulak, kulak ve kafa arasında ki mesafenin normalden daha fazla olması durumudur. Dikkat çekici bir kulağa sahip olan bu insanlarda bu problem yaşam kalitesini düşürebilir ve psikolojik sorunlara sebep olabilir. Küçük yaşlarda sosyalleşerek arkadaş çevresi oluşmaya başlayan bireylerde çevresi tarafından lakap takmalar ortaya çıkabilir. Bu şikâyetler nedeniyle birey ilerleyen yaşlarında kulak estetiği için kulak ameliyatı yöntemine başvurmaktadır.

Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe kulak ameliyatı için birçok insan 18 yaşını beklemektedir. Kulak ameliyatı için 18 yaşını beklemeye gerek yoktur. Kulak gelişimini 6 yaşında tamamlar. Kepçe kulak ameliyatı önerilen yaşı ilkokul öncesidir. Kepçe kulak görünümüne sahip olan çocuklar ilkokul dönemlerinde arkadaş çevrelerinde kırıcı davranışlar karşısında kendilerini bulabilirler ve bu dönemlerde psikolojik sorunlar meydana çıkabilir.

Küçük yaşta ki çocuklar kepçe kulaklara sahip oldukları için özgüvensiz olarak büyüyebilirler.  Kulak ameliyatı öncesinde şikâyetleriniz ve operasyon sonrasında beklentileriniz değerlendirilir. Henüz küçük yaşlarda olan insanlarda kepçe kulak ameliyatı genel anestezi ile yapılabilir. Daha ileri yaşlarda ise bu durum sakinleştirici ilaçlar ile yapılmaktadır. Kulak ameliyat süresi yaklaşık olarak 1,5 saat kadar sürer. Sorun kulaklardaki kıkırdakların yeteri kadar gelişmemiş ve zayıf olmasından kaynaklanır. Operasyon genellikle kulağın kepçe olarak adlandırdığımız kısmında gerçekleşir. Zayıf olan kıkırdaklar tekrar şekillenerek kafatasına yakınlaştırılıp dikiş atılmasıyla gerçekleşir.

Kulak ameliyatı öncesinde tüm kaygılarınızı ve sorunlarınızı doktorunuzla mutlaka paylaşmalısınız. Ameliyat süreci hakkında mutlaka bilgi almalısınız. Doktorunuzun size yönelttiği her türlü soruya doğru cevap vermelisiniz ki kepçe kulak ameliyatı sürecinde çıkabilecek herhangi bir sorunda doğru müdahaleyi sizler yapabilsin. Aspirin ve benzeri olan, genellikle ağrı kesici veya suya atıp eritilip içilen ilaçlar olabilir, bu tarz ilaçları ameliyatınızdan 1 hafta önce kesmelisiniz. Sigara kullanıyorsanız 2 hafta önceden sigara kullanımını kesmeniz gerekebilir. Aynı şekilde alkol kullanımınız varsa kulak ameliyatı öncesi kesmeniz gerekir. Ameliyatınızdan bir önce ki gece boğaz kuruluğu, soğuk algınlığı veya boğaz ağrısı hissederseniz mutlaka bu rahatsızlığınızı doktorunuz ile paylaşın.

Kepçe kulak ameliyatı operasyonunu atlattıktan sonra ki 2 saatlik süreçte kısmi ağrılar oluşabilir. Buna önlem olarak ise buzla tedavi yöntemi kullanılarak ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Kulakta oluşan ağrıları basit bir ağrı kesici ile kontrol altına almak mümkündür. Bu süreç içerisinde hafif kan akıntıları görebilirsiniz. Kulak estetiği ameliyatınızın hemen ertesi günü bandajlarınız açılır. Doktorunuz tarafında sargı çıkarılır ve pansuman yapılır.

Kulak estetiği için 3 ay gibi bir süre gerekir. Bu süre içerisinde hareketlerinize dikkat etmeniz önem taşımaktadır. Ağır yük taşımak, ıkınmak ve aktif olarak spor yapmak kısıtlanır. Kepçe kulak ameliyatı sonrasında da fazlasıyla dikkat etmek gerekir. Ameliyat sonrasında 3 aylık bir süre de dikkatli olmak çok önemlidir.

Bahsedilen bu 3 ay süre içerisinde kulağınızı dışarıdan gelecek tüm darbelerden korumanız gerekmektedir. İlk 3 ayı atlattıktan sonra günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Gece yattığınız sırada kulağınızın sürtünmesi ve zarar görmemesi için bandaj kullanarak önlem alabilirsiniz. Doktorunuz tarafından mutlaka bir bandaj tavsiye edilecektir.

Her ameliyat sonrası ufak tefek kanamalar olabilir fakat kepçe kulak ameliyatı esnasında çevrede önemli bir damar olmadığı için ufak bir kanama yaşandığı takdirde panik yapmanıza gerek yoktur. Herhangi bir sorunda doktorunuzla iletişime geçmekte çekinmemenizi öneriyoruz.

Kulak Estetiği

Kulak estetiği hepimizin belli bir yaştan sonra dikkat etmeye başladığı bir görüntüdür. Özellikle çocukluk dönemlerimizde, çocukluğun verdiği o saf duygular ile birlikte sosyal çevremiz ve arkadaş çevremiz tarafından kulağımızın estetik duruşundan etkilenerek lakap takmalar ve topluluk içerisinde dalga geçme olayları sıkça yaşanan ve rahatsız edici bir durum olmaya başlar.

Aynı zamanda kulaklarımızın bizi rahatsız eden estetik görüntüsünü çeşitli aksesuarlar ve saçımızla örtmeye çaba gösteririz. Bununla birlikte küçük yaşlarda kulağımızın estetik duruşunda bir bozukluk olduğunu fark etmeye başlar ve psikolojik sorunlarımız oluşmaya başlayabilir.

Ergenlik dönemiyle beraber çevreniz bu durumun daha faza farkına varır ve sizin için farklı, aktif bir döneme başlamış olursunuz. Bu dönemde sosyal çevremiz çocukluk dönemine göre biraz daha genişler ve daha olgun düşüncelerle yoğrulmaya başlarız.

Kepçe kulak görüntüsüne sahip olan insanlarda özgüvenin diğer insanlara göre daha az olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ergenlik döneminde karşı cinse ilgi duymaya başlar ve kendimizi beğendirmek için dış görünüşümüze daha fazla dikkat etmeye başlarız. Belki kendimizce dış görünüşümüzde herhangi bir sorun fark etmesekte yine dış çevreden gelen tepkiler ve açık sözlü yakınlarımız tarafından kulak estetiğimizin normalinden daha farklı olduğu açıkça dile getirilir.

Kepçe kulaklara sahip olmak özgüven eksikliğinin en büyük nedenleridir. Karşı cinse dış görünüş olarak kendimizi beğendirmeye çalıştığımız bu dönemde kulaklarımızın estetik olarak farklı olması mutlaka rahatsız edecektir.

Kulak estetiği diğer estetik operasyonlara göre farklıdır. En büyük farklarından birisi diğer estetik ameliyatları için 18-20 yaşlarına kadar beklemek gerekiyorken kepçe kulak ameliyatı 6 yaşından itibaren yapılabilir. Kulak 6 yaşından itibaren yavaş yavaş oluşan kıvrımlarıyla net bir görünüm elde eder ve gelişimini tamamlar.

Kepçe kulak ameliyatından beklentileriniz asla kulağın küçülmesi durumu olmamalıdır. Ameliyat sonrası beklentileriniz için mutlaka doktorunuza danışmalısınız ve bilgi aldıktan sonra ameliyat olma kararına varmalısınız. Kepçe kulak ameliyatında ki amaç kulağı küçültmek değil kulak estetiği açısından kulağa yeni bir görünüm kazandırabilmektir. Hastaların çoğunda ameliyat sonrası iz kalması nedeniyle tedirginlik yaşarlar. Kepçe kulak ameliyatında ön yüzde herhangi bir işlem uygulanmadığı için ameliyat sonrası iz kalma gibi bir şey söz konusu değildir.

Ameliyat işleminin tamamen arka yüzde olduğunu düşünerek herhangi bir iz kalma kaygısı da yaşamanıza gerek yoktur. İz kalsa dahi kulağın arkasında kaldığı için bu izi görmek ve anlamak imkânsıza yakındır. 6-12 ay arasında değişen bu süre içerisinde ameliyat sonrası izlerin yavaş yavaş yok olduğunu göreceksiniz. İzlerin giderilmesi konusunda doktorunuz ile iletişim halinde olup gereken ilaç tedavisini uygulayabilir ve süreyi kısaltabilirsiniz.

Kulak Ameliyatı

Ameliyat kelimesi bekli de birçoğumuzun korkulu rüyası olabilir. Narkoz ile bayıltılmak ve bir daha geri uyanamamak gibi birçok kulaktan dolma bilgiye sahibiz hepimiz. Fakat kulak ameliyatı büyük yaşlarda bayıltmadan yapılan bir ameliyat yöntemidir. Küçük yaşlarda ise cerrahın rahat çalışabilmesi ve çocukların ameliyat esnasında herhangi bir huzursuzluk çıkartmaması için bayıltarak yapılabilmektedir.

Kulak çevresinde herhangi önemli bir damar olmadığı için büyük kanamalar söz konusu olmaz. Ameliyat sonrasında da ufak tefek kanamalar oluşabilir. İlk 2-3 ay süresince kulağı darbelerden ve çekmelerden korumak önemlidir. Bu süreyi sağlıklı bir şekilde atlattıktan sonra normal hayatımıza devam edebiliriz.

Ameliyattan sonra eskisinden daha güzel bir estetik görünüme sahip olacaksınız ve hayatınızı daha kaliteli yaşayabilir bir hale geleceksiniz. Kepçe kulak ameliyatı olan birçok hastanın, ameliyattan sonra herhangi bir şikâyeti olmadığını belirtmek isteriz. Kararınızı net bir şekilde verdikten sonra kendinizi rahat bir şekilde doktorunuza emanet edebilir ve ameliyat sonrası harika bir görünüme kavuşabilirsiniz. Ve bu durumla birlikte fotoğraf çekimlerinde ve günlük hayatınızda kulaklarınızı herhangi bir aksesuar ve saçlarınızla kapatma ihtiyacı duymayarak özgüre ve özgüveninizi geri kazanmış bir şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz.

Kepçe Kulak ve İple Çekme Yöntemi

Kepçe kulak ameliyatı için iple çekme yöntemi de mevcuttur. Bu yöntem kulakların aşırı bir şekilde kafatasından ayrı olmaması durumunda yapılabilir. Bu yöntemin kepçe kulak estetiğine göre farkı kesi yapılmamasıdır. Bu yöntem sayesinde kulakta herhangi bir iz ve morluk oluşmaz ve genellikle ödem, kızarıklık klasik kepçe kulak estetiğine göre daha az olur. Ameliyattan sonra saç bandı kullanmak gerekmeyebilir.

İyileşme süreci normal kepçe kulak ameliyatı süresine göre daha kısadır. Kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir fakat operasyon sonrası kişi normal sosyal ve iş hayatına dönüş yapabilir. Bu yöntem ile kulağın görünen yönlerinde kesik izi görülmez. Kulak derisi eriyen dikiş ipiyle dikilir ve kulak sargı ile sarılır. Eriyen dikiş ipi kullanıldığı için dikişlerin alınmasına gerek duyulmaz.

Kepçe Kulak ve Otoplasti Yönetemi

Diğer bir kepçe kulak ameliyatı ise Otoplasti ameliyatıdır. Çocukluk dönemlerinde olanlar için genel anestezi altında yapılır. Daha ileri ki yaşlar için ise genel anestezi verilmeden, sadece kulak uyuşturularak lokal anestezi altında yapılır. Çocuklar için genel anestezinin seçilmesinin nedeni, küçük yaşlarda olan çocukların ameliyat esnasında yaşayacakları huzursuzluk, çıkarabileceği sorunları ortadan kaldırmak ve cerrahın rahat çalışabilmesini sağlamaktır.

Kulak estetiği ameliyatı, kulak kepçesinin arka yüzünde yapılır. Bu nedenle iz kalma ve izin daha sonradan görülmesinin en az olduğu ameliyattır. Kulak ameliyatı her bir kulak için 30 dakika ve 45 dakika arasında değişiklik gösterebilir. Kepçe kulak ameliyatında, kulak kıkırdaklarının olması gereken kıvrım hatlarını incelterek ya da zayıflatarak kıvrılması daha kolay hale getirilir. Kulaklarda uygulanan kalıcı dikişler sayesinde kulak kıkırdağı tekrar şekle sokularak yeniden şekil alması sağlanır. Yine aynı şekilde kendi kendine eriyen dikişler kullanıldığı için daha sonradan dikiş aldırma gibi bir problem olmadığı için yapılan anesteziden hemen sonra rahat bir şekilde evinize dönebilirsiniz.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.