‘Batı Trakya’da hayvancılık büyük krizde’ - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

‘Batı Trakya’da hayvancılık büyük krizde’

‘Batı Trakya’da hayvancılık büyük krizde’

Batı Trakya’da Rodop Hayvan Besicileri Derneği kurucularından olan Bayatlı (Pagouria) köyünden Nedim Sait “hayvan besiciliğinin büyük bir krizden geçtiğini” söyledi.

Emektar hayvan besicisi ERT Komotini Devlet Radyosundan gazeteci Maria Nikolau’ya yaptığı açıklamalarda “40 yıldır hizmet ettiği hayvancılık sektörünün çöküşte olduğunu ve her geçen gün hayvan sayısının da bu işle uğraşanların da sayısının azaldığını” belirtti.

Koyun sütünün kilosunun 0,70 euro’dan satılmasının hayvan sürüsünün bakım ve beslenme masraflarını karşılamaya yetmediğini dile getiren Sait “Et neredeyse bedavaya satılıyor. Eğer böyle devam ederse ben bir gelecek göremiyorum. Ürünlerimizin düşük fiyata satılması, pahalı yem fiyatları ve hayvan sayımızı arttırmak için hiçbir teşvikin olmaması sektörü yok olmaya sürüklüyor” ifadelerini kullanıyor.

Kendisinin koyun sürüsünü babasından devralıp bu işe devam ettiğini anlatan tecrübeli hayvan besicisi Azınlıkça’nın ERT’ten Türkçeye çevirerek aktardığına göre “Gençler aynısını yapmayacak. Ben de bizzat gençlere bu işle uğraşmalarını tavsiye etmem. Çünkü tek başlarına başarılı olamazlar” dedi.

Bayatlılı Nedim Sait sektörüyle ilgili önerilerde de bulunurken “süt ve et fiyatlarının zamlanması, üretim masraflarını karşılayacak ve hayan besicilerine geçinebilecekleri kadar bir gelir sağlayacak asgari ücretlerin belirlenmesi, tarım amaçlı kullanılan elektrik fiyatlarının düşürülmesi ve hayvan yemleri için destek primi verilmesiyle üretim maliyetlerinin düşürülmesi” gibi önerilerini sıraladı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.